1 млрд. смартфона вече ползват европейската навигационна система Galileo

Всички нови автомобили също са задължение да ползват Galileo

1 млрд. смартфона вече ползват европейската навигационна система Galileo

Снимка: Pixabay

Европейската навигационна система Galileo ще достига до 1 млрд. потребители на смартфони в световен мащаб още утре. Това съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), уточнявайки, че преломният момент съвпада с 15-та годишнина на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи (GSA), която е основният партньор на Комисията при експлоатацията на платформата.

Данните за 1 млрд. потребители се основават на броя на продадените в световен мащаб смартфони, използващи Galileo. Към днешна дата 95% от производителите на чипове за спътникова навигация в телефоните правят компонентите си съвместими със системата. 

Общият брой на потребителите на Galileo е дори по-голям, отбелязват от ЕК. Това се дължи на факта, че в Европа всички нови модели автомобили, одобрени за пазара, са оборудвани със системата eCall, която използва Galileo, за да съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешно реагиране. 

От тази година Galileo е интегрирана и в цифровите тахографи на камионите (устройства за записване на скоростта и разстоянието), за да се гарантира спазването на правилата за времето за шофиране и за да се подобри безопасността на пътя.

Проектът Galileo стартира през 2003 г., когато са привлечени редица страни, сред които Китай, Израел, Южна Корея, Мароко. Разполагането на спътниците в земната орбита започва през 2014 г., а действителната работа на системата стартира през декември 2016 г. Днес тя спомага за предоставянето на точни сигнали за определяне на местоположението, навигация и измерване на времето. 
Коментари: 0