Repsol получи 20% от правото да проучва за нефт и газ в Черно море

Испанската компания взима част от правата на Shell за дейности в блок „Хан Кубрат“

Repsol получи 20% от правото да проучва за нефт и газ в Черно море
1548 ~ 2 мин. четене
Испанската петролна компания Repsol S.A. поема 20% от правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Кубрат“. Разрешението бе дадено днес от Министерския съвет, като дейностите ще се извършват чрез регистрираното в България дружество „Репсол България Хан Кубрат С.А.“.

Делът ще бъде прехвърлен от досегашният държател на правата - „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“ – дъщерно дружество на англо-холадския петролен гигант Royal Dutch Shell.

През октомври 2015 г. правителството даде разрешение на „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“ да извърши търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар“, разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Договорът за търсене и проучване е подписан на 23 февруари 2016 г. През април 2017 г. Министерският съвет даде съгласие правата и задълженията по предоставеното разрешение да бъдат прехвърлени изцяло на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“. Тогава бе променено и наименованието на проучвателната площ, която е кръстена „Блок 1-14 Хан Кубрат“.

През декември 2018 г. кабинетът даде разрешение за прехвърляне на 30% от правата и задълженията по предоставеното разрешение от „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“ на австралийската енергийна компания Woodside Energy чрез дъщерното ѝ дружество „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване е регламентирана в Закона за подземните богатства.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“ и „Репсол България Хан Кубрат С.А.“. Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“.
Подкрепи Economic.bg