Решаващият ден за преговорите между Лондон и Брюксел настъпи

Има още дълъг път до сделка, каза днес британският външен министър Доминик Рааб

Решаващият ден за преговорите между Лондон и Брюксел настъпи

Снимка: БТА

Лондон и Брюксел отново поставиха картите на масата и се изправят пред тежки преговори в последния ден, в който може да се постигне споразумение между тях. Постигането му изглежда обаче по-малко вероятно от всякога.

Преговарящите имат време до края на днешния ден да договорят сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз или ще се премине към твърд Brexit.

Британският министър-председател Борис Джонсън и председателят на изпълнителната комисия на ЕС Урсула фон дер Лайен заявиха в петък, че Brexit без сделка e най-вероятният изход от преговорите.

Премиерът няма да отстъпи. Всяко споразумение трябва да е справедливо и да зачита фундаменталната позиция на Великобритания и суверенитета й, каза източник от правителството, предава Reuters.

Очаква се късно в днешния ден премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се срещнат и да договорят сделка, или не.

Рано в неделя британският външен министър Доминик Рааб заяви, че има още много работа.

Искаме да се отнасят към нас като към всяка друга независима демокрация, която уважава себе си. Ако ЕС може да приеме това на политическо ниво, тогава има всички основания да бъдем уверени, че ще има сделка но мисля, че има още дълъг път, каза той за Sky News.

Великобритания напусна ЕС през януари, но остава неформален член до 31 декември - края на преходния период, през който остава в единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Двете страни се бориха да постигнат съгласие относно риболовните права в британски води. Brexit без търговска сделка ще навреди на икономиките на Европа, ще донесе вълна от фалити. Освен това ще бъдат засегнати и доставките в цяла Европа, както и извън нея.

Вчера стана ясно, че Велиĸoбpитaния пoдгoтви въopъжeни вoeнни ĸopaби нa Kpaлcĸия флoт дa пaтpyлиpaт в pибoлoвнитe й вoди, ско се  paзпaлят „pибoлoвни вoйни“ cлeд Brexit „бeз cдeлĸa“. Чeтиpи 80-мeтpoви ĸopaбa ca пocтaвeни в peжим нa гoтoвнocт, зa дa пaзят бpитaнcĸитe вoди oт тpayлepитe нa EC, в cлyчaй чe двeтe cтpaни peшaт дa се oтĸaжaт oт ycилиятa зa ocигypявaнe нa cпopaзyмeниe зa cвoбoднa тъpгoвия. 80-мeтpoвитe вoeннoмopcĸи ĸopaби щe имaт пpaвoтo дa cпиpaт, пpoвepявaт и зaдъpжaт вcичĸи pибoлoвни лoдĸи нa EC, paбoтeщи в paмĸитe нa изĸлючитeлнaтa иĸoнoмичecĸa зoнa нa Beлиĸoбpитaния (ИИЗ).

Коментари: 0