Кой ще спечели пари от ваксината срещу COVID-19?

Moderna и Pfizer вероятно ще спечелят милиарди долари в следващата година, смятат анализатори

Кой ще спечели пари от ваксината срещу COVID-19?

Снимка: БТА

6526 ~ 3 мин. четене

В началото на пандемията бяхме предупредени: разработването на ваксина отнема години, така че не очаквахме големи резултати толкова рано. Сега, само десет месеца след началото на пандемията, ваксините вече пътуват към хората.

Ваксини срещу коронавирус

В резултат на това инвестиционните анализатори прогнозират, че най-малко две от компаниите, които разработиха ваксина, американската биотехнологична компания Moderna и германската BioNTech с партньора си, американския гигант Pfizer, вероятно ще спечелят милиарди долари през следващата година.

Но не е ясно колко производители на ваксини наистина са готови да спечелят повече от това. Благодарение на начина на финансиране на тези ваксини и броя на фирмите, които се присъединяват към надпреварата за тяхното създаване, всяка възможност за реализиране на големи печалби може да бъде краткотрайна.

Кой вложи парите?

Поради спешната нужда от ваксината правителствата и спонсорите са вложили милиарди лири в проекти за тяхното създаване и тестване. Филантропските организации като Фондация „Гейтс“ подкрепиха търсенето на ваксина. В това се включиха и основателят на Alibaba Джак Ма и звездата на кънтри музиката Доли Партън.

Общо правителствата са предоставили 6.5 млрд. паунда, според научната компания за анализ на данни Airfinity, предава BBC. Организации с нестопанска цел пък са осигурили близо 1.5 млрд. британски лири. Само 2.6 млрд. паунда идват от собствените инвестиции на компаниите, като много от тях разчитат силно на външно финансиране.

Има и причина, поради която големите фирми не се втурнаха да финансират проекти за ваксини. Създаването на ваксини, особено във време на сериозна здравна криза, не се оказа много изгодно в миналото. Процесът на откриване отнема време и далеч не е сигурен. По-бедните държави се нуждаят от големи доставки, но не могат да си позволят високи цени. А ваксините обикновено трябва да се слагат веднъж или два пъти.

Какви са цените на ваксините?

Големият американски производител на лекарства Johnson & Johnson и британската AstraZeneca, която работи с базираната в Оксфордския университет биотехнологична компания, се ангажираха да продадат ваксината на цена, която просто покрива разходите им. Понастоящем изглежда, че AstraZeneca е най-евтината при долара 4 на доза.

Moderna, малка биотехнологична фирма, която от години работи по технологията, която стои зад нейната новаторска РНК ваксина, оценява своите ваксини най-скъпо – до 37 долара на доза. Целта на компанията е да реализира известна печалба за акционерите на фирмата.

Това обаче не означава, че тези цени са фиксирани.

Обикновено фармацевтичните компании взимат различни суми в различните страни според това, което могат да си позволят правителствата. Обещанието на AstraZeneca да поддържа ниски цени се простира само за „продължителността на пандемията“. Това означава, че е възможно компанията да започне да начислява по-високи цени още през следващата година в зависимост от хода на заболяването.

В момента правителствата са готови да плащат и по-високи цени, ако се наложи, защото са много нетърпеливи да получат лекарство, което да помогне за справянето със ситуацията, казва Емили Фийлд, ръководител на европейските фармацевтични изследвания в Barclays.

Щом се появят повече ваксини, вероятно следващата година, конкуренцията може да доведе до понижаване на цените, казва тя.

Междувременно не бива да очакваме частни фирми - особено по-малките, които не продават други продукти - да произвеждат ваксини, без да търсят печалба, твърди Расмус Бех Хансен, главен изпълнителен директор на Airfinity. „Имайте предвид, че тези компании поеха значителен риск, движеха се много бързо и инвестициите в научноизследователска и развойна дейност бяха значителни“, казва той.

Ще имат ли реална печалба фармацевтичните компании?

Правителствата вече се ангажираха да купят милиарди дози на определени цени. Така че през следващите няколко месеца фирмите ще бъдат заети да изпълняват тези поръчки възможно най-бързо.

Тези, които продават на по-богати страни, ще започнат да виждат възвръщаемост на инвестициите си, докато AstraZeneca, въпреки че има сделки за доставка на най-голям брой дози, ще покрива само разходите си.

След като тези първи договори са изпълнени, е по-трудно да се предвиди какво ще се случи. Всичко много зависи от това колко дълго трае имунитетът при ваксиниране, колко успешни са ваксините и дали производството и дистрибуцията вървят гладко.

Подкрепи Economic.bg