Роботите ще могат да чувстват болка

Целта е те да работят по-предпазливо с хората

Роботите ще могат да чувстват болка
248 ~ 1 мин. четене

Учени от Германия разработват нова технология, която има за цел да накара роботите да чувстват болка. Идеята на иновацията е мешините да защитават по-добре хората.

Изследователите от Хановерския университет са отдали на мисията за създаването на изкуствена нерва система, чрез която роботите ще усещат болка. Проектът беше запознат със света по време на конференция за роботехника и автоматизация в Швеция.

С иновативната система, роботите ще могат да усещат болка и бързо да реагират, за да предотвратят повреда на тялото. Според създателите на проекта, способността на роботите да усещат и реагират на болка ще им помогне да намалят щетите така, както правят хората.

Изпълнението на проекта е в действие, като вече има създаден прототип на контролер за рефлекси със сензорна чувствителност. Той усеща и реагира на температура и натиск. Устройството реагира по начина, по който хората възприемат болката, и включва нервна тъкан, заимствана от структурата на човешката кожа, предава technews.bg.

Когато силата, приложена върху сензора, превишава предварително зададения праг на търпимост, системата започва да изпраща непрекъснати предупредително сигнали към системата на робота. Системата дори прави нещо повече – определя степента на болката. Тоест роботът реагира адекватно на лека, умерена и силна болка. 

Подкрепи Economic.bg