Родината на най-доброто какао в света

Тайната на вълшебните зърна е, че всяко има свой собствен вкус и се различава от останалите

Родината на най-доброто какао в света

Снимка: Pixabay

2147 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Още през 19-ти век Еквадор е водещ износител на какао по света и се слави с най-добрият шоколад. Но болести по растенията и промените в световната икономика струваха на страната първото ѝ място.

През последните години обаче Еквадор успя да се върне начело в класациите, а причина затова бяха уникалните сортове какаови зърна, виреещи само на тези географски ширини - характерни с много специфичен и индивидуален вкус, пише BBC.

Историята

Като земеделска култура какаото далеч не е непознато за фермерите в Еквадор, където селското стопанство е основен отрасъл. Всъщност, до началото на XX век страната е основен износител на любимия на Европа продукт.

Нещо повече – неотдавна учени проследяват историята на шоколада и откриват, че тя започва именно от южноамериканската държава, а доказателството за това са намерените съдове по време на експедицията, в които за изненада на учените все още е имало остатъци от какао. Керамичните съдове, датиращи от 3 300 година пр. Хр. са открити в района на тропическата провинция Самора Чинчипе.

По онова време повечето страни добивали петрол и злато, докато Еквадор била единствената страна доставчик на шоколад за Запада и Европа.

Но в ранните години на XX век тя била изместена от лидерската позиция на пазара заради промени в световната икономика. И така постепенно Западна Африка се превърнала в основен снабдител на шоколад за Европа, залагайки на по-обикновена и евтина продукция.

Отново в играта

След като африканските производители изместили еквадорските земеделци от глобалния какаов трон, свободната нисша била запълнена от кафето и бананите. Еквадор много бързо осъзнава, че износът на тези продукти е много по-доходоносен.

Но въпреки това повишеното търсене на шоколад, респективно на какао, през последните десетилетия в световен мащаб кара фермерите в страната отново да обърнат внимание на какаовите зърна. Като основен мотив за това тяхно решение било, че качеството на специалните сортове, с които разполагат е доказано и ще ги изстреля пред конкуренцията.

Наистина високо качество

В своята книга, посветена на шоколада, популярният британски кулинарен експерт и автор Сара Джейн Евънс описва какаовите зърна, отгледани в южноамериканската държава, като източници на комплексен вкус – според нея те имат "флорален профил с привкус на касис и подправки".

Името на описания сорт е „Ариба“. Той е географско специфичен и характерен за Еквадор. Буквално означава „по течението на реката“ и загатва за първоначалното местонахождение, на което са открити зърната – устието на река Гуаяс.

Тайната на вълшебните зърна е, че те са много чувствителни към заобикалящата ги среда. Толкова чувствителни, че понякога всяко какаово зърно има свой собствен вкус и се различава от останалите. Така, в зависимост от това къде са отглеждани, част от тях имат плодов привкус, а други – по-натурален.

Подкрепи Economic.bg