Рокада на върха при мобилните приложения

Най-теглените апликации за месец януари 2021 г.

Рокада на върха при мобилните приложения

Снимка: Unsplash

9128 ~ 1 мин. четене

Първият месец от 2021 г. завърши с пренареждане в класацията на най-теглените мобилни приложения (не-игри) в света. С 63 милиона инсталирания през януари на върха в глобалната листа се изстрелва Telegram. Апликацията е свалена 3.8 пъти повече спрямо същия период на 2020 г., по данни на SensorTower.

През годините Telegram се утвърди като едно от предпочитаните чат приложения за хората, търсещи криптирана комуникация. Именно тук се корени и причината за експлозивния ръст през януари, а повод за него стана масовата негативна реакция срещу WhatsApp. Чат платформата, собственост на Facebook, си навлече критика и масов отлив на потребители заради противоречива промяна в правилата за ползване и поверителност.

Що се отнася до Telegram, най-много инсталирания през миналия месец са регистрирани в Индия (ръст от 24%) и Индонезия (ръст от 10%).

Графиката по-долу показва пълния списък на десетте най-сваляни приложения по света през януари – включително в App Store и Google Play по отделно. Впечатление прави и присъствието на Signal, което доби популярност също вследствие на сагата с WhatsApp. 

Подкрепи Economic.bg