Росен Желязков: Средната заплата в Пристанище Варна е около 1700 лв.

В последните 2 години увеличението на заплатите в порта е с 20%

Росен Желязков: Средната заплата в Пристанище Варна е около 1700 лв.

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Ще се запозная подробно с исканията и основанията за исканията за протест на служителите в Пристанище Варна – Запад. Ако е в рамките на правилата, работници и служители имат право на протест. Това заяви по повод обявения за днес протест на служителите на Пристанище Варна – Запад транспортният министър Росен Желязков, който присъства на конференция по повод 20-годишнината на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), предаде репортер на Economic.bg.

“Ако става въпрос за възнаграждения – в системата на Пристанище Варна минималната работна заплата е 1300 лв., средната – 1700 лв., a с допълнителните възнаграждения варира между 2000 и 3000 лв. Това е търговско дружество, размерът на разходите зависят от финансовите резултати”, коментира министърът като допълни, че за миналата година дружеството има положителен финансов резултат.

Вчера стана ясно, че работниците от порта във Варна ще излязат на протестен митинг в защита на трудовите, социалните и гражданските си права. Протестът е насрочен за днес от 12 ч. пред административната сграда на пристанището. След обявяването на информацията за организиран митинг. от управата на Пристанище Варна изпратиха до медиите информация за трудовите възнаграждения на служителите, както и планираното увеличение на техните заплати.

„Надявам се, че исканията са с оглед защита на трудови и социални права и няма политически аспект за това“, акцентира Желязков. „През изминалите 2 години увеличението на заплатите е с 20%, а през следващата година са планирани нови 5% ръст“, коментира транспортният министър. 
Коментари: 0