EIT Health раздаде награди в размер на €200 000 на 40 стартъпа

Финалът на Joint Grand се проведе в Будапеща

EIT Health раздаде награди в размер на €200 000 на 40 стартъпа
488 ~ 4 мин. четене
40 финалисти и 22-ма топ победители получиха 200 000 евро за развитие в областта на здравеопазването, суровините и храните. Те бяха избрани от 400 стартиращи фирми – три пъти повече от миналата година, които кандидатстваха в конкурса на конкурса за стартъпи на Европейския институт за иновации и технологии (EIT Health). 

Финалът на Joint Grand се проведе в Будапеща. Той завърши със спечелването на 6-месечни обучение и наставничество. Финалът на Joint Grand бе последният етап от трите конкурса за стартъпи на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) - Health InnoStars и конкурсът Joint Business Ideas на EIT Health, EIT Raw Materials и EIT Food. 

40 млади и талантливи иноватори от Централна и Източна Европа се представиха пред международните инвеститори, корпоративните партньори и мрежата на EIT Community. Основната цел на EIT е да стимулира иновациите и предприемачеството в цяла Европа, като помага на иноваторите и предприемачите да превърнат идеите си в продукти и услуги за пазара. EIT насърчава иновациите в Европа – стартиращите фирми в здравеопазването са готови да революционизират пазара в ЕС. Според проучването, проведено на живо по време на финала, 57% от анкетираните смятат, че най-ценният инструмент, който EIT Health предлага, е обучението и наставничеството, докато 50% подчертават стойността на създаването на контакти.

"Помагаме на стартиращите фирми да се развиват и ги обучаваме как да кандидатстват за рискови капитали и да се представят пред потенциални инвеститори. След обучението те ще получат индивидуално менторство, ще им помогнем да очертаят своя бизнес модел, ще запознаем екипите им с партньори, инвеститори в рисков капитал и регулаторни органи. Ние ги представяме и на компании, които могат да произведат техните продукти, да бъдат първия им купувач или да им създадат тестови сайт. Те попадат в основни иновационни центрове в Европа, част от общността на EIT Health, което е важно, ако искат да навлязат на чуждите пазари", коментира Болаж Золтан Фюриеш, директор на EIT Health InnoStars.

Победителят в InnoStars Awards е литовската компания Oxipit, която спечели 25 000 евро за валидиране на продукта си. Oxipit прилага изкуствен интелект в образната диагностика. Те са разработили набор от инструменти за рентгенови снимки на гръдния кош, които са най-често използваната образно-диагностична модалност. Oxipit се отличава от конкуренцията като на практика обхваща всички възможни патологии и генерира епикризи, написани сякаш от специалист рентгенолог. 

Победителят от полуфиналистите на European Health Catapult HydrUStent получи 7 000 евро безвъзмездна помощ. HydrUStent е биоразградим, антибактериален и приспособен за конкретните нужди на пациента, урологичен стент, чрез който се избягва втората операция и разходите за лечение се намаляват с 60%.

HeadStart Funding, която е създадена с цел да ускорява развитието на продуктите и решенията на малки и средни предприятия (МСП) и да ги привежда до етап на готовност за инвестиции, излъчи две първи награди от по 12 000 евро в областта InnoStars – за HeartWatch и Koatum. HeartWatch е SaaS решение, което изпраща „умни“ сигнали на най-близкия болногледач, като по този начин повишава безопасността на пациентите. Той използва патентоване комбинация от съвременна компютърна визия и интелигентен анализ, базиран на машинно обучение, за да проверява състоянието на пациенти, които са оставени без надзор, като разчита на обикновени оптични сензори. Първоначално разработените модули включват безконтактно, непрекъснато медицинско наблюдение на сърдечните и дихателните стойности и дава сигнали, когато пациентът напусне леглото. Koatum е медицинска технологична компания, предлагаща адаптивни биоактивни покрития за импланти, за предотвратяване на възпаление и ускоряване на костната интеграция, за по-бързо и безболезнено възстановяване. 

Победителят в здравния сегмент на конкурса "Съвместни бизнес идеи" (Joint Business Ideas) е екип от Португалия, наречен Nebula X Medical, който възнамерява да сложи край на страха, неудобството и дискомфорта от колоноскопията с амбицията за бъдеще с по-малко пациенти с рак на дебелото черво. Те разработват PillScope – капсула, която може да се погълне и да сканира повърхността на дебелото черво на пациента.Иновациите не се раждат в изолация, а чрез комбинацията на различни ресурси.

Мариос Хрисолурис, ръководител на екипа победител в секция "Храни" в конкурса "Съвместни бизнес идеи", който спечели 10 000 евро, заяви, че се радва да види млади хора в играта, създаващи нови стартъпи, които решават реални обществени проблеми. Името на проекта му е FreshStrips и представлява евтин и лесен за разчитане етикет, който се прикрепя към външната страна на опаковките на храните и променя цвета си, ако храната е изложена на неподходящи температурни условия по време на транспортирането.

"Това е нашият втори EIT финал на Joint Grand и втората година на конкурса „Съвместни бизнес идеи“ и втората вълна на трите Общности на знанието и иновациите на EIT (EIT Knowledge and Innovation Communities – KICs), посветени на храните, здравеопазването и суровините. Проектът започна като експеримент, но се оказа много по-ефикасен и ценен не само за нашите общности, но и за участниците в тези различни тематични области", каза след конкурса Кшищоф Кубацки, директор на Иновационните центрове CLC East, EIT RawMaterials.
Подкрепи Economic.bg