Rosneft прекрати напълно дейността си във Венецуела

Компания, собственост на Руската федерация, е изкупила активите ѝ

Rosneft прекрати напълно дейността си във Венецуела
1752 ~ 2 мин. четене

Най-големият руски производител на петрол Rosneft е прекратил напълно дейността си във Венецуела - оттеглил се е от всички проекти там и е продал всичките си активи в страната, заяви днес изпълнителният директор на нефтената фирма Игор Сечин, предава TASS.

„През второто тримесечие на 2020 г. компанията приключи процеса по прехвърляне на всичките си активи във Венецуела на руска компания, 100% собственост на държавата. Като предмет на сделката бяха и дяловете на Rosneft за участие в проекти на Petromonagas, Petroperija, Boqueron, Petromiranda и Petrovictoria. Операциите на компанията във Венецуела са напълно преустановени, разкри Сечин.

Според документите споразумението за оттеглянето на компанията от венецуелски проекти е завършено през април, разкрива Tass.

Rosneft обяви планове за прекратяване на операциите във Венецуела в края на март. Компания, собственост на Руската федерация, ще бъде собственик на активите ѝ във Венецуела, но нито Rosneft, нито правителството все още са посочили коя е тя.

Всичко това се случи, след като по-рано тази година САЩ наложиха санкции срещу дъщерната фирма Rosneft Trading, базирана в Женева. Като причина за действието администрацията на Тръмп изтъкна, че компанията е финансирала правителството на венецуелския президент Николас Мадуро.

Междувременно, най-големият производител на петрол в Русия отчете нетна загуба от 2 млрд. долара за първото тримесечие на 2020 г. поради ниските цени на петрола и поевтиняването на руската рубла. Това е първата тримесечна нетна загуба за компанията от 2012 г. За сравнение през първото тримесечие на 2019 г. компанията отчете чиста печалба от 1.9 млрд. долара.

Производството на петрол в компанията е спаднало с 2.2% на годишна база за първите три месеца на 2020 г. поради споразумението за ограничаване на добива на петрол между членовете на ОПЕК+.

Коментари: 0