Румънският министър на правосъдието подаде оставка

Всички мои инициативи са законни и конституционни, заяви Флорин Йордаке

Румънският министър на правосъдието подаде оставка
3695 ~ 1 мин. четене

Румънският министър на правосъдието Флорин Йордаке обяви, че ще подаде оставка, предаде БТА.

„Реших да подам оставка от длъжността министър на правосъдието“, заяви Йордаке на пресконференция в двореца Виктория, след заседание на правителството.

„Откак дойдох в Министерство на правосъдието, предложих и взех всички законови мерки за коригиране на серия от съществуващи проблеми, които бяха доста чувствителни. Както виждате, всички предприети инициативи са законни и конституционни. Предложените проекти бяха подложени на обществено обсъждане, организирано от Министерството на правосъдието, а сега са в процес на парламентарен дебат. Това явно не е достатъчно за общественото мнение, така че реших да подам оставка от поста министър на правосъдието“, обясни Йордаке.  

Оставката му не е изненада, тъй като се очакваше, че министърът ще се оттегли или премиерът ще го уволни, след като бе посочен като основен виновник за масовите протести, съобщават румънските медии. 

По негово предложение правителството прие миналата седмица постановление за промяна на наказателното законодателство, което предизвика най-големите протести в Румъния след падането на комунистическия режим през 1989 г.

Указът, който бе възприет като отстъпление в борбата с корупцията, бе отменен от правителството в неделя.

Оттеглянето му обаче едва ли ще е достатъчно на протестиращите, които настояват за оставка на цялото правителство, тъй като са изгубили доверие в него.

Йордаке и правосъдното ведомство вече са разследвани и от румънската антикорупционна прокуратура. 

Подкрепи Economic.bg