МОН ще държи броя на студентите в хуманитарните специалности \"над критичния минимум“

Министерството ще промени приетото през миналата година Постановление №64

МОН ще държи броя на студентите в хуманитарните специалности \
Държавата няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум. За тази цел Министерството на образованието и науката ще промени приетото през миналата година Постановление на Министерския съвет №64. С него се целеше да се редуцира броят на завършилите хуманитарни специалности, за сметка на търсените от бизнеса инженерни.

Ректори на 13 университета, обучаващи в хуманитарни направления, са поискали промяна на постановлението. Според тях ако механизмът продължи да действа в сегашния си вид, в близко бъдеще на много места броят на приетите студенти ще падне под критичния минимум.

"Част от хуманитарните професионални направления успяват да реализират техните студенти след завършване в рамките на 35-39%, което означава, че там има повече завършващи студенти, отколкото в момента може да поеме пазарът на труда", призна министър Николай Денков след срещата.

С промените в постановлението ще се следва нов механизъм при отпускането на бройки по отделните специалности в държавите университети. При определянето на приема МОН ще взима предвид реализацията на студентите.

„Като база ще използваме данните от 2015 г. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но междувременно през следващата година заради намален интерес броят на приетите е намалял наполовина, няма да съкращаваме повече - очевидно системата се е саморегулирала. Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира“, увери министър Денков.

Според министъра във висшето образованието трябва да има баланс между всички професионални направления както по отношение на броя студенти, така и по отношение на  финансирането. „Само по този начин висшето образование ще изпълнява основната си функция - да осигурява висококвалифицирани кадри за икономиката и обществото“, категоричен е проф. Денков.
Коментари: 0