По 5 млн. лв. годишно получават пчеларите от евросубсидии

Ще бъде финансирано закупуването на оборудване за обработка и добив на мед

По 5 млн. лв. годишно получават пчеларите от евросубсидии
4556 ~ 1 мин. четене

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017-2019 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков по време на международно изложение по пчеларство.

Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4.7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед.

За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви още зам.-министър Желязков.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран, носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора.

Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ от Програмата за развитие на селските райони.

Подкрепи Economic.bg