Рупърт Мърдок има одобрението на ЕК да придобие Sky

Twenty-First Century Fox ще плати 14.3 млрд. долара за 61% от акциите в британската Sky

Рупърт Мърдок има одобрението на ЕК да придобие Sky

Европейската комисия е одобрила придобиването на британския телевизионен оператор Sky от американската медийна група Twenty-First Century Fox, собственост на Рупърт Мърдок. "Комисията заключи, че сделката няма да доведе до нарушаване на конкуренцията в Европа," – съобщават от ведомството.

В съответствие със споразумението от 21 декември Fox ще плати около 14.3 млрд. долара за 61% от акциите в Sky, които все още не и принадлежат. Така британската компания се оценява изцяло 18.5 млрд. паунда.

Както се отбелязва от Европейската комисия, Sky е водещ оператор на платена телевизия в Австрия, Великобритания, Германия, Ирландия и Италия. Fox притежава едно от шестте основни холивудски студиа 20th Century Fox и телевизионни канали, включително Fox и National Geographic.

По-рано този месец сделката предизвика разгорещен дебат в Обединеното кралство: холдингът на Мърдок вече контролира редица британски издания, включително вестниците The Sun и The Times. Закупуването на Sky може значително да засили влиянието му в страната. В допълнение, синът на медийния магнат Джеймс Мърдок е начело на борда на директорите в Sky и е изпълнителен директор на Fox. Миноритарните акционери в Sky оспорват безпристрастността и независимостта на борда на директорите.

Абонатите на Sky във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия е над 22 млн. души. През 2011 г. Мърдок направи опит да погълне на компанията, но е бе принуден да се откаже от него заради скандала с подслушването на телефони в Обединеното кралство.

Коментари: 0