Русия одобри трета ваксина срещу COVID-19

Лекарството се казва CoviVac и вече има право да се използва на вътрешния пазар

Русия одобри трета ваксина срещу COVID-19

Министър-председателят Михаил Мишустин

Снимка: БТА

2186 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

В събота Русия одобри трета коронавирусна ваксина за употреба в страната. Това заяви министър-председателят Михаил Мишустин по държавната телевизия, въпреки че мащабните клинични изпитвания на медикамента, кръстен CoviVac и произведен от центъра „Чумаков“, все още не са започнали. Здравните власти вече одобриха други две ваксини срещу COVID-19, включително „Спутник V“, разработен от московския институт „Гамалея“, следвайки подобен подход за предоставяне на одобрение преди да се видят резултатите от изпитванията на късен етап.

Ваксини срещу коронавирус

Предварителните одобрения породиха опасения сред някои учени на Запад, но имунизациите с първите две ваксини започнаха масово в Русия едва след приключване на опитите и показаха успех.

„Спутник V“ беше одобрен през август, а изпитанията на късния етап започнаха през септември. Масовата ваксинация стартира през декември, след като предварителните резултати от проучванията показаха, че ваксината е 91.4% ефективна. Оттогава над два милиона руснаци са ваксинирани с поне една доза от „Спутник V“, заяви министърът на здравеопазването Михаил Мурашко на 10 февруари.

Днес Русия е единствената държава, която вече има три ваксини срещу COVID-19“, каза премиерът Мишустин.

Центърът „Чумаков“, основан през 1955 г. в Санкт Петербург от Михаил Чумаков, е известен с работата си с американския учен Алберт Сабин в разгара на Студената война, довела до производството на широко използваната ваксина срещу полиомиелит.

За разлика от ваксината „Спутник V“, която използва модифициран безвреден студен вирус, който кара организма да произвежда антигени, за да помогне на имунната система да се подготви за коронавирусната инфекция, ваксината CoviVac е ваксина „цял вирион“. Това означава, че е направен от коронавирус, който е бил инактивиран, или лишен от способността му да се репликира, уточнява Reuters.

Разработената от нас ваксина отразява цялата история на руската, както и на световната, наука за ваксините“, каза в събота директорът на центъра „Чумаков“ Айдар Ишмухаметов.

Ваксината CoviVac се дава в две дози, с интервал от 14 дни. Тя се транспортира и съхранява при нормални температури в хладилник, поддържащ от 2 до 8 градуса по Целзий, заяви вицепремиерът Татяна Голикова по време на брифинг на правителството през януари.

Тя добави, че Русия ще произведе общо 88 млн. дози ваксини през първата половина на тази година, включително 83 милиона „Спутник V“.

Подкрепи Economic.bg