Русия все пак ще захрани „гладната“ за газ Европа

„Газпром“ стартира план, с който ще спази обещанието на Путин

Русия все пак ще захрани „гладната“ за газ Европа

Снимка: Газпром

2216 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Руската „Газпром“ заяви, че стартира план за изпращане на газ в пет европейски хранилища през ноември. Така компанията все пак ще изпълни обещанието, дадено миналия месец от президента Владимир Путин към „гладния“ за енергия континент.

Обемите и маршрутите за транспортиране на газ са определени“, се казва в изявление на „Газпром“, без да дава повече подробности, пише Bloomberg.

Преди две седмици Путин нареди на износителя да се съсредоточи върху презареждането на запасите си в Германия и Австрия, след приключването на кампания за попълване на запаси в Русия.

Европейските цени на газа се повишиха повече от три пъти тази година, докато Русия запази доставките си ограничени, а товарите на втечнен природен газ бяха пренасочени към Азия. В резултат на това отоплителният сезон стартира при най-ниското си сезонно ниво на запаси от повече от десетилетие.

Вчера, когато все още изглеждаше, че „Газпром“ няма да спази обещанието на Путин, цената на газа отново поскъпна. Последвалите сигнали за повече „синьо гориво“ от Русия я поведоха надолу.

„Газпром“ е резервирал допълнителни 10 милиона кубически метра на ден капацитет за газопровода на границата между Украйна и Словакия, според украинския оператор на преносна система. Доставките през тръбопровода Ямал-Европа също текат на запад от Полша към Германия, като възобновяват нормалния си курс, след като посоката беше обърната в края на октомври и началото на ноември.

Малко количества бяха изпратени през уикенда и към германските складове.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg