Русия очаква пазарът на газ да се съживи към есента

Първото тримесечие на 2020 г. беше едно от най-катастрофалните през последните години за \"Газпром\"

Русия очаква пазарът на газ да се съживи към есента
504 ~ 1 мин. четене

В условията на пандемията от коронавируса възстановяването на търсенето на газ в света е възможно да се възстанови през есента. Това заяви каза заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин. Той добави, че руският износ на газ е обвързан със скоростта на възстановяване на икономическата активност в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион. Износът на петрол, каза той, зависи от споразумението ОПЕК+.

„В бъдеще трябва да очакваме продължаване на тенденцията, която започна постепенно възстановяване на търсенето на петрол и малко по-късно, към есента и на газ“, съобщи пресслужбата на Министерството на енергетиката, цитирана от „Интерфакс“.

Според изданието износът на газ през първите месеци на 2020 г. е малко под нивото на 2019 г. През април 2020 г. износът възлиза на 17.9 млрд. кубически метра газ, което е с 10.5% по-ниско в сравнение с април 2019 г. В периода от януари до април 2020 г. той възлиза на 76.7 млрд. кубически метра - с 12% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

По-рано от „Газпром“ отбеляза рязък спад в износа на суровини. И така, първото тримесечие на 2020 г. беше за руската компания едно от най-катастрофалните през последните години. Основната причина е намаляване на потреблението на основните пазари за продажби на фона на спадащите цени на суровините в Европа до нерентабилни нива за компанията.

Подкрепи Economic.bg