Русия ратифицира Парижкото споразумение за климата

Целите ѝ обаче са твърде ниски

Русия ратифицира Парижкото споразумение за климата

Снимка: БТА

Русия ратифицира Парижкото споразумение за климата, отбелязвайки промяна в реториката като четвъртия по големина замърсител на парникови газове в света. Заложените от страната цели обаче са толкова ниски, че все още могат да увеличат емисиите, пише The Telegraph.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви пред министрите в понеделник, че е подписал правителствена заповед за ратифициране на споразумението от 2015 г. Той коментира, че климатичните изменения може да застрашат ключови сектори като селското стопанство, както и „безопасността на хората, живеещи във вечно замръзнали райони“, които обхващат две трети от територията на страната.

Като част от национална програма за намаляване на опасните замърсители и възстановяване на горите Москва сега ще трябва да вземе предвид международните цели за ограничаване на парниковите газове, каза още той.

Съгласно Парижкото споразумение, което позволява на страните да определят свои собствени цели, Русия обеща да намали емисиите до 25-30% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

Френският президент Еманюел Макрон определи случилото се като забележителна новина, приветствайки присъединяването на Русия към Парижкото споразумение. 

Документът е първият по рода си в областта на климата, който определя световен план за действие за ограничаване на глобалното затопляне. Той бе подписан през декември 2015 г. 

Коментари: 0