Европол проверява френски винопроизводители заради експлоатация на 165 българи

Трафикът на труд се увеличава и вече изпреварва сексуалната експлоатация в Европа

Европол проверява френски винопроизводители заради експлоатация на 165 българи

Снимка: Pixabay

Разкрити са повече от 165 заподозрени жертви на съвременно робство от България, работещи за френски винопроизводители, става ясно в понеделник, след като Европол съобщи за разбита престъпна мрежа, пише Reuters. 

Френската полиция е арестувала четирима заподозрени (трима от България и един от Франция), след като е идентифицирала 167 души като потенциални роби. Те били наети от четири лозаро-винарски компании в близост до източния град Лион.

„Българските членове на групата отговарят за наемането на персонал в България, докато френският член организира логистика, включително настаняването на работниците“, заяви говорител на Европол. 

Френската и българската полиция не са били открити за коментар.

Според информацията работниците са били наети от легитимирана агенция по заетостта в България, която им е обещала възнаграждение от 60 евро на ден и покрити транспортните и жилищните разходи. Те обаче са били принудени да живеят на къмпинг, като са им били приспаднати пари от заплатите за храна и са им отказани обещани пълни суми след приключването на договорите им. Мнозина не са могли да си позволят връщането в България, казват още от Европол. Според агенцията престъпната мрежа перяла приходите чрез имоти във Франция. 

Трафикът на труд се увеличава на континента и вече е изпреварил сексуалната експлоатация като основна форма на робство в много европейски държави, сочат данни на Съвета на Европа от миналата година. 

Според оценката на агенцията по труда на ООН около 25 милиона души в световен мащаб са държани да полагат принудителен труд – от ферми и фабрики до риболовни кораби.

През юли Европол се активизира в разкриването на престъпни групи, участващи в трафик на хора и контрабанда на мигранти. Тогава агенцията предупреди, че бандите прибягват до все по-необичайни тактики като използването на джетове и яхти за придвижване на хората. 

Коментари: 0