Руски медии: Възстановяват проекта \"Южен поток\"

Вероятно работата по него ще започне отново до няколко седмици

Руски медии: Възстановяват проекта \
220 ~ 2 мин. четене

Работата по проекта "Южен поток" през следващите няколко седмици ще бъде възстановенa, според ТАСС, позовавайки се на други руски медии. Следва да се отбележи, че "този сигнал е получил от Русия българският министър-председател Бойко Борисов." "Има две основни причини заради които Москва иска да възобнови проекта, студеното лято на 2014 г. при кабинета Орешарски (Пламен Орешарски - министър-председател на България, който, след като се срещна с група американски сенатори обяви през 2014 г., че замразява проекта).

Друга причина е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина - рецесията на икономиката на Китай, вследствие на което намалява мощността на газопровода "Силата на Сибир" - който доставя природен газ за Китай " - казват източници от правителството.

По тяхно мнение, за да реанимацията на проекта "Южен поток" ще се съобрази с изискванията на Брюксел и се вписва в идеята за изграждане на газов разпределителен център за "Балкан", който е получил подкрепата на ЕС, "който без руски газ не може да се реализира." Съобщава се също, че проектът за газопровод може да бъде една от точките в дневния ред на заседанието на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе в София в края на януари, след петгодишна пауза.

Руският президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. съобщи, че при сегашните обстоятелства, Русия няма да изпълни проекта "Южен поток". От своя страна, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" вече не е от значение.

Припомняме, че на 1 декември 2014 г. "Газпром" и турската компания Botas подписаха меморандум за изграждане на газопровод "Турски поток" през Черно море. Той трябваше да бъде алтернатива на "Южен поток" и от чието изграждане Русия трябваше да се откаже, след като се влошиха отношенията между двете страни. Цената на "Турски поток" е сравнима с цената на проекта "Южен поток", който се оценява на € 15,5 млрд. и трябва да доставя към Европа 67 млрд. куб, метра газ.

Подкрепи Economic.bg