САЩ освобождават част от петролния си резерв

Вашингтон координира тази акция с Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Великобритания

САЩ освобождават част от петролния си резерв

Снимка: Twenty20

1184 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съединените щати обявиха, че ще освободят милиони барели петрол от стратегическия си резерви в координация с Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Великобритания. Целта е да се охладят цените, след като производителите от ОПЕК+ многократно игнорираха призивите да извадят повече суров петрол на пазара.

Президентът на САЩ Джо Байдън, изправен пред нисък рейтинг на одобрение преди изборите за Конгрес догодина, се разочарова от ОПЕК+, които не искат, а може би и не могат, да изпомпват повече петрол.

Цените на суровия петрол наскоро достигнаха седемгодишни върхове и въпреки че все още са малко по-ниски от нивата между 2011 и 2014 г., когато пробиха 100 долара за барел, много потребители усещат същия ефект и дори по-силен от драматичното увеличение на цените на горивата спрямо нивата им отпреди година.

Съобщението във вторник, че Съединените щати ще пуснат 50 млн. барела на пазара, беше направено, след като официален представител каза, че Вашингтон се е обърнал към големите азиатски потребители на енергия. Длъжностни лица заявиха, че това е първият път, когато САЩ координират подобен ход с някои от най-големите консуматори на петрол в света.

ОПЕК+, която включва Саудитска Арабия и други съюзници на САЩ в Персийския залив, както и Русия, на последната си месечна среща отхвърли исканията да изпомпва повече. Картелът ще се събере отново на 2 декември, за да обсъди политиката си на действие, но засега не показва индикации, че ще промени курса.

Групата има проблем да изпълни дори сегашните цели съгласно споразумението си за постепенно увеличаване на производството с 400 000 барела на ден (bpd) всеки месец – темп, който Вашингтон смята за твърде бавен. Държавите в ОПЕК+ продължават да се притесняват, че възобновяването на коронавирусните случаи може отново да намали търсенето.

Високите цени на петрола бяха причинени от рязкото възстановяване на глобалното търсене, което се появи в началото на пандемията през 2021 г. Анализаторите смятат, че освобождаването на резервите може да не е достатъчно за ограничаване на по-нататъшните покачвания.

Разговор с партньорите

Освобождаването от стратегическия петролен резерв на САЩ ще бъде под формата на заем и продажба на компании, казаха представители на САЩ. Заемът от 32 милиона барела ще бъде предоставен през следващите няколко месеца, а администрацията ще ускори освобождаването на 18 милиона барела за продажби, които вече са одобрени от Конгреса.

„Ще продължим да говорим с международните партньори по този въпрос. Президентът е готов да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо, и е готов да използва пълните си правомощия, работейки в координация с останалия свят“, каза високопоставен служител на администрацията на САЩ пред репортери.

Индия заяви, че ще освободи 5 милиона барела, а Великобритания ще позволи доброволно освобождаване на 1.5 милиона барела петрол от частни резерви.

Южна Корея заяви, че подробностите за количеството и времето на освобождаване на петролни запаси ще бъдат решени след обсъждане със Съединените щати и други съюзници.

Японските медии съобщиха, че Токио ще разкрие подробно плановете си в сряда.

Източник от ОПЕК+ и няколко пазарни анализатори казаха, че освобождаването не е толкова голямо, колкото се очакваше.

Но усилията на Вашингтон да се обедини с големите азиатски икономики за понижаване на цените на енергията изпраща предупреждение към ОПЕК и други големи производители, че трябва да се справят с притесненията относно високите цени на суровия петрол, които са нараснали с повече от 50% досега тази година.

Усложнена ситуация

Сухаил Ал-Мазруи, министър на енергетиката на Обединените арабски емирства, един от най-големите производители в ОПЕК, каза преди да бъдат оповестени подробности за освобождаването от американските резерви, че не вижда логика в увеличаването на доставките на ОАЕ за глобалните пазари.

Източник от ОПЕК+ каза, че освобождаването на резерви ще усложни изчисленията на картела, тъй като наблюдават пазара на месечна база.

„Това развитие на събитията сочи към период на засилено политическо напрежение между най-големите потребители в света и ОПЕК+, което предполага повишена волатилност на цените на петрола“, каза Хенинг Глойщайн от Eurasia Group.

В миналото Съединените щати са работили по всяко координирано освобождаване на запаси с базираната в Париж Международна енергийна агенция (IEA), блок от 30 индустриализирани държави, потребяващи енергия.

Япония и Южна Корея са членове на МАЕ. Китай и Индия са само асоциирани членове.

Петролните компании, които заемат суров петрол или рафиниран продукт от резерва, трябва да го върнат, плюс лихва. Замяната обикновено се предлага, когато петролните компании са изправени пред прекъсване на доставките, като проблеми с тръбопроводи или щети от ураган.

Продажби са по-рядко срещани. Президентите на САЩ са разрешавали спешни продажби три пъти, последно през 2011 г. по време на война в Либия, която е член на ОПЕК. Продажбите имаше и по време на войната в Персийския залив през 1991 г. и след урагана Катрина през 2005 г.

Подкрепи Economic.bg