САЩ отбелязват най-силния растеж на производството от 2011 г. насам

Фабриките се борят с недостига на запаси и нарастващото търсене

САЩ отбелязват най-силния растеж на производството от 2011 г. насам

Снимка: Pixabay

796 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Измерителят за активността в американската промишленост се покачва през декември с най-бърз темп от повече от две години, подкрепен от повишаването на новите поръчки и най-силния растеж на производството от 2011 г. насам, пише Bloomberg.

Показателят за заводската активност неочаквано се е увеличава до 67.9 пункта през декември от 57.5 пункта ​​месец по-рано, по данни на Института за управление на доставките (ISM).

Промишлеността се представи добре за седми пореден месец, като търсенето, потреблението и суровините регистрираха силен растеж в сравнение с ноември“, заяви Тимоти Фиоре, председател на Комитета за проучване на производствения бизнес на ISM.

Шестнадесет от 18-те клона на промишлеността отчитат ръст през декември, водени от облекло, мебели, изделия от дърво и метални изделия.

Измерителят за продукцията на ISM нарасна с 4 пункта до 64.8 пункта, записвайки най-високо ниво от януари 2011 г., тъй като фабриките се мобилизират, за да попълнят все още слабите материални запаси и да отговорят на нарастващото търсене. Показателят на новите поръчки отчита 67.9 пункта или най-високото си ниво от януари 2004 г., докато индексът на изоставащите поръчки отчита най-високата си стойност от юни 2018 г.

Размерът на цените, платени за материали, се повиши до най-високото си ниво от май 2018 г. на фона на по-силното търсене, слаби запаси и прекъсвания на веригите на доставки. Повишаването на разходите може да подтикне повече дискусии за възможността за ускоряване на инфлацията с напредването на годината и по-широкото разпространените ваксинации срещу коронавируса.

Измерването на запасите на клиентите, макар и да нараства в сравнение с месец по-рано, остава слабо при 37.9 пункта, което предполага, че растежът на производството ще остане стабилен през следващите месеци.Подкрепи Economic.bg