САЩ пуснаха на търг 32 млн. барела петрол от резервите си

На пазара ще бъде изваден по-кисел сорт, който се търси основно в Азия

САЩ пуснаха на търг 32 млн. барела петрол от резервите си

Снимка: БТА

736 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съединените щати обявиха търг за 32 млн. барела суров петрол от четири стратегически петролни резерва (SPR), които ще бъдат доставени между края на декември и април 2022 г. Това съобщи Министерството на енергетиката.

Очаква се продажбата на SPR петрол, който е предимно смесен кисел суров петрол, да понижи стойността на сорт Марс и да е от полза за купувачите в Азия, където се преработва главно суровина с високо съдържание на сяра.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че ще освободи 50 млн. барела петрол от стратегическите резерви в координация с Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Великобритания. Целта на този ход е да охлади цените, след като производителите от ОПЕК+ многократно пренебрегнаха призивите за повече суров петрол.

Около 10 млн. барела ще бъдат предоставени от Big Hill и Bryan Mound в Тексас, около 7 млн. барела от West Hackberry в Луизиана и още 5 млн. барела от Bayou Choctaw в Луизиана, съобщи министерството на своя уебсайт. Ранните доставки ще бъдат направени в края на декември.

Купувачите ще трябва да върнат нефта в резервите между 2022 и 2024 г.

Компаниите трябва да подадат оферти на 6 декември, а договорите ще бъдат възложени не по-късно от 14 декември.

Разпределено в продължение на четири месеца, това е еквивалент на постоянен поток от 270 000 барела на ден от средни кисели класове, пряка конкуренция с Марс“, каза търговец пред Reuters.

„Като цяло много добра новина за азиатските купувачи на Марс, който изостава на около 3.50 долара за барел от американския лек суров петрол (WTI). Сега Марс би трябвало да поевтинее повече.“

Министерството на енергетиката също така ще обяви продажбата на до 18 млн. барела суров петрол SPR не по-рано от 17 декември.

Подкрепи Economic.bg