Saab иска да продава изтребители на България

Шведската оферта е за между 10 и 14 машини \"Грипен\"

Saab иска да продава изтребители на България
396 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Шведският концерн Saab се надява, че ще може да продаде на България от 10 до 14 военни изтребителя от типа "Грипен". Страната ни има голяма нужда от промяна на своите остарели руски военни самолети. Според Saab след няколко години само изтребителите "Ф-35" ще могат да се конкурират с "Грипен", предаде БГНЕС.

В момента компанията работи интензивно по производството на 60 нови изтребителя от вида "Грипен Е" за нуждите на шведското ВВС, които трябва да бъдат готови през 2019 г. Това е същата година, в която Бразилия ще получи своите първи "Грипен Е/F" от общо 34 поръчани.

"Искаме да използваме нашата силна позиция в Централна Европа като гледаме, че все повече държави искат да заменят старите си руски самолети. Водим интензивни разговори със Словакия, а забелязваме и интерес от страна на България, която има нужда от доставката на нови самолети в относително кратък период от време", казва Йеркер Алквист, ръководител на "Грипен" в Saab.

Според шведското издание "Свенска дагбладет" най-големият конкурент на "Грипен" в България са самолетите на "Ф-16" на компанията Lockhead Martin. В дългосрочен план Saab смятат, че повече от сегашните конкуренти на компанията на запад вече имат затруднения в получаването на нови поръчки, сред които са и "Юрофайтър", "Ф18" и "Рафал".

Коментари: 0