Сачева: Кризата разкри кой работи в сивата икономика

Някои изрядни фирми получават по 60/40 около 200 - 300 хил. лв. на месец, посочи още тя

Сачева: Кризата разкри кой работи в сивата икономика

Снимка: МС

Кризата разкрива кой работи в сивата икономика и кой е на светло, коментира социалният министър Деница Сачева в ефира на Nova. Тя уточни, че тези, които са работели на светло, са получили по-големи компенсации, отколкото останалите.

„По мярката за запазване на заетостта „60/40“ има фирми, които получават на месец по около 200-300 хил. лв. Това са изрядните фирми“, посочи Сачева.

Тя изтъкна, че благодарение на мерките една трета от договорите в хотелиерския и ресторантьорския сектор са излезли на светло, защото „иначе работодателите нямаше как да получават помощ“.

Тя потвърди, че за мерките, които социалното министерство отговаря, няма изискване да са платени осигуровките и данъците. Те трябва само да са декларирани. А на въпрос защо някои млади хора предпочитат да се осигуряват на по-ниска сума, тя отвърна, че има различни хипотези.

Недоверието е една от тях – недоверие, че ще получаваш пенсия след време, недоверие как институциите управляват парите ти. Като цяло обаче в случаите, в които се опитваме да излъжем държавата, в крайна сметка оставаме излъгани самите ние“.

Колкото до дългоочакваното отваряне на заведенията, Сачева коментира, че данните за заразените са динамични и темата е изключително трудна.

„Вярвам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, това не би било проблем“, изтъкна тя.

Коментари: 0