Сачева: Работещото население ще намалява

В бъдеще 60% от работните места ще изискват професионално образование

Сачева: Работещото население ще намалява

Снимка: Красимир Свраков

2177 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

До четири години се очаква спад на населението в трудоспособна възраст с 3.7%, като заетите ще бъдат около 4.3 млн. души. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на национална конференция на тема „Професионалното образование – втори шанс за отпадналите и преждевременно напусналите образователната система”, информират от сайта на министерството.

Прогнозите за пазара на труда за 2020 г. отчитат значително влияние на пандемията от COVID-19. Очаква се спадът в заетостта да бъде преодолян в рамките на две години, като броят на заетите да достигне до около 3.2 млн. през 2024 г.“, каза още тя.

На събитието Сачева е заявила, че през следващия четиригодишен период 60% от бъдещите работни места ще изискват професионално образование.

Ще се засилва ролята на професиите в сферата на образованието, здравеопазването, преработващата промишленост, строителството и информационните технологии. Те могат да се нарекат и професиите на бъдещето“, пояснява министърът.

Деница Сачева също така прогнозира, че за България в периода 2020 – 2024 г. се очаква в тези сектори да бъдат инвестирани около 9.5 млрд. лв. по Инструмента за възстановяване и устойчивост, като около 2/3 от финансирането ще е за строителни дейности, а 1/3 за дейностите по изграждане на дигитална и цифрова инфраструктура. Общото финансиране по Инструмента е в рамките на 12 млрд., т.е. с около 2.5 млрд. лв. ще бъдат подкрепени и други сектори на икономиката, което ще повлияе благоприятно за нарастване на заетостта, пояснява социалният министър.

Подкрепи Economic.bg