Съдът отхвърли втория опит на „Инерком“ да получи разрешение да купи ЧЕЗ

В мотивите е посочено, че не може да има второ произнасяне на КЗК по сделката преди да е свършило първото дело

Съдът отхвърли втория опит на „Инерком“ да получи разрешение да купи ЧЕЗ
Административният съд-София област отхвърли жалбите на „Инерком България“ ЕАД и чешката CEZ a. s. срещу отказа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри сделката между двете компании за ЧЕЗ. Всъщност това е решение по втората жална ба „Инерком“ и ЧЕЗ срещу второто произнасяне на КЗК, случило се в първите дни на януари.

В мотивите си съдът казва, че КЗК правилно е спряла производството по преписката, тъй като все още Върховният административен съд (ВАС) не се е произнесъл по първото дело, което „Инерком“ и CEZ заведоха през август 2018 г., когато КЗК даде първия отказ да се осъществи сделката между дружеството на Гинка Върбакова и  чешката компания, която вече преговаря с втория кандидат за българските активи – India Power.

Според определението на съда ново искане до КЗК може да бъде отправено само след окончателното приключване на съдебния спор по първото дело, тъй като не може да се произнесе без яснота относно положението на придобиваната група предприятия на ЧЕЗ, тяхната икономическа сила и значение за пазара“ А това от своя страна влияе пряко върху извода относно оценката за концентрацията при настъпилото изменение в групата на предприятията, контролирани от „Инерком България“ ЕАД.

Припомняме, че КЗК не позволи сделката, при която малката българска фирма „Инерком“ искаше да купи ЧЕЗ България, като по неофициална информация договорената сума беше около 320-330 млн. евро. Регулаторът обаче сметна, че сделката не може да се случи, тъй като фирмата на Гинка Върбакова притежава соларни паркове. След първия отказа тези активи бяха отделени от дружеството и бе поискано второ произнасяне. Именно тогава КЗК заяви, че не може да се произнесе втори път, тъй като не е приключило делото, с което се обжалва първото решение на КЗК.
Коментари: 0