Съдът отмени решение за търсене на нефт в Добричко

Срещу него през 2014 г. имаше редица протести на еколози

Съдът отмени решение за търсене на нефт в Добричко
344 ~ 2 мин. четене

Върховният административен съд отмени решението на служебното правителство на Георги Близнашки, с което се дава разрешение на американската компания „Парк плейс Енерджи Корп” да търси нефт и газ в Блок "1-11 Вранино". То бе издадено от министъра на екологията тогава Светлана Жекова.

Блокът е с площ от 400 кв. км и е на територията на 4 общини в област Добрич - Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла. В границите на блока попадат защитени зони като езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Решението на министър Светлана Жекова е било обжалвано в съда от граждански сдружения с мотива, че компанията ще търси газ в Добруджа, като използва техника, която е забранена с мораториум в България.

Заради решението на правителството през септември 2014 година се проведоха протести на природозащитници.

Магистратите са категорични, че всички дейности, свързани с теренни проучвания-сеизмика и сондиране, подлежат на оценка по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Те са на мнение, че решението на министър Жекова не съответства на изискванията, тъй като не съдържа мотиви и са направени общи, повърхностни констатации за липса на отрицателно въздействие върху местообитанията, предмет на опазване в защитените зони. 

Според ВАС, цялостният работен проект, разработен от „Парк плейс енерджи корп.” незаконосъобразно е бил оценен, вместо да се проведе процедура по екологична оценка, съответно процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Затова решението на министъра се отменя изцяло.

Съдът изпраща преписката по уведомлението, подадено от дружеството, за ново разглеждане в Министерството на околната среда и водите, а ведомството трябва да плати разноските по делото, направени от природозащитниците.

Подкрепи Economic.bg