Съдебната реформа е ключова за бизнес климата

Ако има повече инвестиции, качеството на живот ще се подобри

Екатерина Захариева:

Съдебната реформа е ключова за бизнес климата
180 ~ 2 мин. четене

Доказателство за усилията и решителността на българското правителство да осъществи съдебната реформа в съответствие с очакванията на гражданите и бизнеса е приетият на първо четене с гласовете на повечето от парламентарно представените политически партии проект за промени в Закона за съдебната власт. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на конференция „Съдебна реформа и какво да очакваме от нея“, на която присъства и посланикът на Кралство Белгия в България Аник Ван Калстър, съобщиха от Министерство на правосъдието.

По време на конференцията Захариева заяви, че съдебната реформа е ключова за подобряване на инвестиционният климат в България, „защото когато всяко търговско дружество прави проучване дали да стъпи на българския пазар, то се интересува не само от данъчната политика, цената на труда и консумативи, но и дали има добре работеща съдебна система и администрацията“.

По думите на правосъдния министър инвестиционният климат в страната е изключително важен както за обществото и българския бизнес, така и за европейските ни партньори.

Ако има повече инвестиции и бизнесът се развива добре, то и качеството на живот на хората ще се подобри. Затова основната цел на съдебната реформа е справедливо и бързо правосъдие, което ще доведе до връщане на доверието на гражданите и бизнеса.

„Справедлив процес и независимост на съдебната система ще се постигне с новите разпоредби за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност и ясни условия. Решенията Доказателство за усилията и решителността на българското правителство да осъществи съдебната реформа в съответствие с очакванията на гражданите и бизнеса е приетият на първо четене с гласовете на повечето от парламентарно представените политически партии проект за промени в Закона за съдебната власт“, заяви правосъдният министър.

На въпрос какво прави правителството за въвеждане на електронно правосъдие, правосъдният министър обясни, че е предвидено това да стане факт през 2018 г.
Захариева акцентира, че Министерството на правосъдието е изготвило промени в Търговския закон срещу „кражбите на фирми“, както и във връзка с предварителното производство по несъстоятелност, предвиждащи оздравяване на предприятието.
Приоритет са и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще ускорят наказателния процес.

Председателят на Българо-Белгииски бизнес клуб Франк Янсен заяви, че разчита на амбицията на министър Захариева да осъществи на практика всички тези законови промени, защото това ще направят България едно по-добро място за инвестиции. „В което ние вярваме“, допълни посланик на Кралство Белгия у нас, Н.Пр. Аник Ван Калстър.

Подкрепи Economic.bg