Само 3% от българите не използват мобилен телефон

Най-голям ръст в проникването на смартфони има сред възрастовата група от над 55 години

Само 3% от българите не използват мобилен телефон

Снимка: Pexels

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Едва 3% от българското население не използва никакъв мобилен телефон, като това са хора над 65-годишна възраст. Това сочи национално представително проучване за навиците на потребителите на мобилни услуги у нас, изготвено от агенция Арбитраж по поръчка на Telenor. В допитването участват 2000 респонденти от цялата страна, сред които има клиенти на всички  телеком оператори. То е проведено през ноември 2018 г. 

¾ от потребителите на мобилни услуги, или 74%, ползват смартфон, става ясно още от данните. Ръстът спрямо 2014 г. е впечатляващ – преди четири години този дял е бил 31% и през годините се е увеличил над два пъти. 

Една от основните причини за тази прогресия е развитието на мобилната телелкомуникационна инфраструктура в България, която предлага все по-голямо покритие и по-бързи скорости,  стана ясно от думите на Горан Маркович, главен маркетинг директор на Telenor. 

Думите му се потвърждават и от актуално изследване на OpenSignal, според което 4G интернетът тук е сред най-бързите в света. Класацията подреди страната ни 11-о място по бързина и на сваляне, и на качване на съдържание. 

По думите на Горан Маркович по-голямата от трафика вече е в 4G. Макар да няма информация, включително защото не може с точност да се изследва това, обемът на пренесените данни се повишил многократно. 

Връщайки се на проучването на Telenor, любопитно е да се отбележи, че над 70% от потребителите на мобилни услуги са потребители и на мобилен интернет. 

Най-голям е ръст в проникването на смратофони на годишна база пък има сред възрастовата група на хората на 55 години. Миналата година е бил отчетен дял от 51%, докато през 2018 г. той вече е 66%. 

Любопитно е потреблението на мобилни услуги и устройства сред подрастващите, като изследването обръща специално внимание на групата 7-14 години. Над 90% от тях използват мобилни услуги и почти всеки има смартфон. През 2014 г. делът на децата с „умен“ телефон е бил 49%, докато през 2018 г. е 88%. 

На фона на тази статистика, от Telenor са решили да отправят промоционална оферта към клиентите си. Операторът предлага пакет от 10 000 МВ за мобилен интернет на максимална скорост без допълнително заплащане и безплатен трафик към приложенията Play Diema Xtra и HBO GO. Предложението е валидно за всички частни и бизнес клиенти на абонаментните планове на компанията до 31 март 2019 г.
Коментари: 0