Samsung опитва да отхапе от 5G пая на Huawei в Европа

Samsung опитва да отхапе от 5G пая на Huawei в Европа

Снимка: БТА

Европейските мобилни оператори започват да разглеждат опцията за използване на телекомуникационно оборудване на още един, по-малко популярен доставчик – Samsung Electronics. Корейският бранд е един от потенциалните играчи, които биха могли да заемат поне част от пазарния дял на Huawei на фона на предстоящото надграждане на мобилните мрежи до следващото поколение.

През септември Samsung неочаквано сключи сделка на стойност 6 млрд. долара с американския телеком гигант Verizon. А с испанската Telefonica и френския Orange води преговори.

Хардуерът на Huawei съставлява почти половината от европейската 4G мрежа, която ще е основата за супер бързата 5G инфраструктура. Основните конкуренти на китайския играч са европейските Nokia и Ericsson.

Европейските оператори обаче усещат натиска на Съединените щати, които лобират за изключване на Huawei от бъдещите 5G системи. Причината е предполагаемият риск от шпионаж от страна на Пекин. Компанията обаче многократно е отричала да дава такива възможности на китайските власти, а Вашингтон така и не е предоставял доказателства за твърденията си. Въпреки това редица държави се вслушаха в лансираните от Америка теории.

Samsung обаче е сравнително нова на пазара на телекомуникационно оборудване. В тази връзка едно от притесненията е, че неговите продукти няма да са съвместими с вече съществуващите 4G мрежи, изградени от другите играчи. А премахването на технологиите на Huawei би струвало милиони.

„Те трябва да бъдат изключително конкурентни“, каза главният технологичен директор на Telefonica Енрике Бланко, обръщайки внимание евентуалната нужна от замяна вместо от по-евтиното и лесно надграждане.

Говорител на Samsung заяви, че притеснението, че оборудването му не е съвместимо със съществуващата инфраструктура, е погрешно. Така и не предоставя технически подробности обаче. Той отказа да уточни на кои европейски пазари компанията се опитва да навлезе, но заяви, че се надява да повтори направените в Азия и Америка стъпки.

Очевидно обаче Samsung постепенно влиза в полезрението на мобилните оператори.

Европейските телекоми вече са похарчили милиарди евро за пускане на оптични мрежи в Европа, а 5G ще изпразни още повече джобовете им. Индустриалният орган GSMA очаква да бъдат инвестирани 1.14 трлн. долара в световен мащаб за пет години, 78% от които в 5G.

Коментари: 0