Санкциите от САЩ разтърсиха турската лира

Валутата потъна с близо 2% в петък сутринта

Санкциите от САЩ разтърсиха турската лира

Снимка: Unsplash

5204 ~ 1 мин. четене

Турската лира поевтиня за шести пореден ден, тъй като перспективата за санкции на САЩ оказа напрежение върху турската валута. 

Лирата се понижи с близо 2% спрямо долара в петък сутринта заради новината на Reuters, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал пакет за наказания срещу Анкара. Причината е покупката от Турция на руските ракети S-400.

Дългоочакваната стъпка, която вероятно ще вбеси Анкара и ще усложни сериозно отношенията с администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, може да бъде обявена още днес, разкриват източници на Reuters.

Междувременно лидерите на Европейския съюз се споразумяха в четвъртък да подготвят ограничени санкции срещу Турция заради спора с Гърция и Кипър за проучване на петролни находища, отлагайки всякакви по-строги стъпки до март.

Спадът на лирата бе ограничен няколко часа по-късно и към 14 ч българско време той бе 0.5% като 1 долар се търгуваше за 7.92 лири.

Реконструкцията на икономическия екип от президента Реджеп Тайип Ердоган миналия месец, придружена от обещания за пазарна политика и дългоочаквано повишаване на лихвените проценти, помогна на лирата да отскочи от рекордно ниско ниво. И все пак валутата се е понижила по-слабо от очакваното, оказвайки натиск върху новия гуверньор на централната банка Наджъ Агбал за ново голямо намаление на лихвения процент на срещата на 24 декември.

Обезценяването на валутата с 25% влоши икономическите последици от пандемията на коронавируса тази година и изчерпа валутните резерви на Турция.

Подкрепи Economic.bg