Сърбия праща армия и полиция по българската граница

Целта е да се спре нелегалното влизане на мигранти

Сърбия праща армия и полиция по българската граница

Тази нощ на извънредно заседание на правителството в Сърбия одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония. Целта е да се спре нелегалното влизане на мигранти.

Новината бе разпространена от пресслужбата на кабинета след приключването на заседанието на кабинета. В изявлението се посочва, че задачата на военните и полицията ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. „Те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия", посочва се още в съобщението.

По време на визитата си в град Ниш вчера сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин открито обвини България, че страната ни не пази границите си достатъчно добре. Той коментира, че България е страна-членка на Европейския съюз, а в същото време държи напълно отворени границите си, без да има контрол над движението на мигрантите. „В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", категоричен бе Вулин.

Идеята за създаване на съвместни екипи дойде в събота по време на заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

В Сърбия броят на мигрантите се увеличи драстично, след като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол по границите си на 5 юли. Според властите в Белград на територията на страната в момента има 3000 мигранти. Всеки ден броят им расте със стотици.

Коментари: 0