По-богати ли са станали българите?

Хората се чувстват по-сигурни за доходите и работното си място

По-богати ли са станали българите?
236 ~ 1 мин. четене

"Българите не са станали по-богати, но са по-сигурни за доходите и работното си място". Това каза доц. Григор Сарийски от БАН пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него това е причината за ръст на планираните покупки през следващата година. 

Сарийски поясни, че през февруари и март, когато безработицата е спаднала трайно под 10%, са отчетени и най-високите темпове в оборотите при продажбите на дребно. Според икономиста това, което закотвя българската икономика, е преобладаването на отрасли с ниска добавена стойност

"В момента няма ефективно лекарство, с което да лекуваме световната икономика", заяви Сарийски и допълни, че това, което отличава една държава от друга, са данъчната политика, политиката по доходите и делът на капиталовите доходи.

По думите на икономиста мерките, които се предприемат за спасяването на икономиката, подпомагат основно домакинствата с големи доходи. 

"Онези, които са на върха на пирамидата и разполагат с над 1 млн. долара, през 2010 притежаваха 35% от световното благосъстояние, а през 2014 - 45%. Това е в следствие на количествените улеснения. При средното домакинство делът на капиталовите печалби е около 14%. Това е причината за изместването на доходите", каза още икономистът. 

Подкрепи Economic.bg