Сърбия привика всички дипломати от посолството си в Македония

Причината е свикването на спешни консултации

Сърбия привика всички дипломати от посолството си в Македония

Сърбия е привикала всички свои дипломатически представители от македонската столица Скопие за спешни консултации. Това съобщи в понеделник Sputnik. 

Сръбският посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич и служителите на посолството са пристигнали снощи в Белград.

Вероятна причина за оттеглянето на дипломатите от Скопие е това, че македонското правителство изготви предложение за подкрепа на новата кандидатура на Косово за членство в ЮНЕСКО. Сърбия отдавна блокира членството на Прищина в международни организации като ЮНЕСКО и Интерпол. Но като част от пътя на Сърбия към членство в съюза, Брюксел настоява за нормализация на отношенията. 

Подробно обяснение за случващото ще бъде дадено днес от министъра на външните работи Ивица Дачич.

Междувременно македонските медии съобщават, че македонското министерство на външните работи е получило изявление от посолството на Сърбия в Скопие, с което ги информират, че персоналът на посолството е бил помолен да пътува до Белград за консултации.

"Министерството на външните работи не е запознато с причините за това решение и следователно установява комуникация с МВнР на Сърбия. Съгласно съответните разпоредби на Виенската конвенция за дипломатическите отношения институциите на Република Македония предприемат мерки да се защити сигурността и целостта на посолството на Сърбия в Скопие", се казва в изявлението от Македония.

В търсене на решение на спора между двете държави, само преди няколко седмици сръбският президент Александър Вучич призова за „вътрешен диалог“ в Сърбия за Косово. Това е идея, която бе приветствана от Европейският съюз и други партньори на Белград и Прищина.

Коментари: 0