САЩ чакат втора вълна на COVID-19 през зимата

Отварянето на икономиката носи много рискове и минусите ще са много повече от плюсовете

САЩ чакат втора вълна на COVID-19 през зимата

Д-р Робърт Р. Редфийлд, директор на Централата за контрол и превенция на заболяванията (CDC), по време на брифинг в Белия дом.

Снимка: Wikipedia

1928 ~ 2 мин. четене

Очаква се втора вълна на пандемията от коронавируса да удари Съединените щати през следващата зима и тя може да бъде много по-силна от първата, защото ще започне в началото на грипния сезон. Това заяви директорът на базираната в Джорджия Централа за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд, предаде Reuters.

„Има вероятност да станем свидетели на втората вълна на заразата в САЩ през следващата зима и ситуацията тогава вероятно ще бъде дори по-тежка от сегашната“, сподели Редфийлд. Сегашното огнище продължава да намалява като процентът на хоспитализираните е по-малък, но властите трябва да имат готовност да реагират, ако заболяването се върне през следващите месеци.

„Очаквам едновременно грипна и коронавирусна епидемия“, сподели експертът, като допълни, че тази  комбинацията ще окаже още по-голямо напрежение върху здравната система. В САЩ болните от COVID-19 са 819 000 души, от които над 45 000 са починали, по данни на worldometer от сряда.

CDC и много други здравни организации призоваха хората да останат по домовете си, бизнесът да преустанови дейността си, а училищата в цялата страна да бъдат затворени, за да се избегне разпространяването на заразата, но тези ограничения "задушиха" американската икономика и оставиха повече от 22 млн. души без работа през последните четири седмици.

Докато блокирането постепенно се облекчава, Редфийлд подчерта, че населението трябва да продължи да спазва социалното дистанциране. Експертът и екипът му работят по разширяване на системата за тестване на болните, за да идентифицират заразените възможно най-бързо и да ограничат контакта им с околните.

По повод изказванията на президента Доналд Тръмп, че скоро ще отвори икономиката, от CDC коментираха, че това няма да е полезно, защото крие много рискове и минусите ще са много повече от плюсовете.

Подкрепи Economic.bg