САЩ изграждат противоракетна система в Южна Корея

Системата THAAD ще бъде разгърната до края на годината, за да се противопостави на севернокорейската заплаха

САЩ изграждат противоракетна система в Южна Корея
1324 ~ 1 мин. четене
САЩ започнаха да доставят в Южна Корея противоракетната си система THAAD, предава Reuters. На фона на нарастващото напрежение около ракетната и ядрена програма на Северна Корея, на бившото голф игрище в областта Сонджу в южната част на страната пристигнаха шест камиона с оборудване за системата.

Вашингтон и Сеул обявиха на 7 март, че ще започне разполагането на системата заради заплахите, които отправя режима в Пхенян. Този ход обаче разгневи Китай, според който системата няма да направи нищо за възпиране на Севера, освен да дестабилизира регионалния баланс при сигурността.

"Южна Корея и САЩ работят за осигуряване на ранна възможност системата THAAD да отговори на напредъка на Северна Корея при ядрената и ракетна заплаха", се казва в изявление на министерството на отбраната.  Батареята се очаква да бъде в експлоатация до края на годината.

Пентагонът заяви, че разгръщането е критична мярка за защита на Южна Корея и нейните съюзници срещу заплахите на Северна Корея и ще го завърши "възможно най-скоро".
Подкрепи Economic.bg