САЩ не се интересува от безопасността на храните по ТПТИ

Обозначаването на ГМО върху етикета било техническа пречка

САЩ не се интересува от безопасността на храните по ТПТИ

Безопасността на храната не е критерий, на който се залага по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Това заявява правителството на САЩ в отговор на едно от изискванията на Европейския съюз за качество на млякото, което предстои при подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ да поеме от американските ферми към пазарите у нас и навсякъде в Европа. Преговорите между двете страни стават ясни от изтекли документи.

Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им, предаде Труд.

Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните са определени като „технически пречки за търговията“ и „погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни“ (US Trade Representative, 2014 г.). За необходимостта от буферни зони за предотвратяване на ГМО зараза на почвите, САЩ твърди, че това е „ненужно и обременяващо“.

 Във връзка с критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са неразумно ниски.

Коментари: 0