САЩ не се интересува от безопасността на храните по ТПТИ

Обозначаването на ГМО върху етикета било техническа пречка

САЩ не се интересува от безопасността на храните по ТПТИ
268 ~ 1 мин. четене

Безопасността на храната не е критерий, на който се залага по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Това заявява правителството на САЩ в отговор на едно от изискванията на Европейския съюз за качество на млякото, което предстои при подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ да поеме от американските ферми към пазарите у нас и навсякъде в Европа. Преговорите между двете страни стават ясни от изтекли документи.

Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им, предаде Труд.

Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните са определени като „технически пречки за търговията“ и „погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни“ (US Trade Representative, 2014 г.). За необходимостта от буферни зони за предотвратяване на ГМО зараза на почвите, САЩ твърди, че това е „ненужно и обременяващо“.

 Във връзка с критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са неразумно ниски.

Подкрепи Economic.bg