САЩ ще финансират изхвърлянето на Huawei от мрежите си с $1 млрд.

Малки и селски доставчици на интернет ще бъдат подпомогнати финансово, за да сменят оборудването си

САЩ ще финансират изхвърлянето на Huawei от мрежите си с $1 млрд.

Снимка: БТА

Долната камара на американския Конгрес представи тази седмица двупартийно законодателство, което да разреши отпускането на 1 млрд. долара за малки и селски доставчици на интернет, за да заменят мрежовото си оборудване, предава Reuters. Целта е от инфраструктурата на страната да бъдат премахнати технологиите на компании, включително Huawei и ZTE, за които Вашингтон смята, че представляват риск за националната сигурност.

Китайско оборудване е внедрено в ограничена част от американската мрежа. Клиенти на играчи като Huawei и ZTE са именно малки и провинциални оператори, разчитащи на федерални субсидии, които са избрали брандовете основно заради ниската цена. За необходимостта да потърсят алтернативни технологии се заговори преди месеци, когато Вашингтон ограничи възможностите на американските компании да търгуват с Huawei. Анализи на Rural Wireless Association (RWA), търговско обединение на малки доставчици, посочиха още тогава, че подмяната на оборудването ще струва около 1 млрд. долара.

Още през юни стана ясно, че десетки телекомуникационни фирми, зависещи към момента от Huawei, са пристъпили към преговори с конкурентни производители. Най-големите съперници на китайския гигант са Ericsson и Nokia, чийто технологии са сравнително по-скъпи, а според мнозина наблюдаващи сектора - и по-слабо развити.

През юли Комитетът по търговия към Сената в САЩ предложи законопроект, който бе за предоставяне на безвъзмездни средства за около 700 млн. долара. Около идеята за предоставяне на такова финансиране се обединиха както републиканци, така и демократи. Те излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че законопроектът ще защити „комуникационните мрежи на нацията от чужди противници, като помогне на малки и селски безжични доставчици да изкоренят подозрителното мрежово оборудване и да го заменят с по-сигурно“.

Сега в петък предстои изслушване на мотивите на законопроекта. Huawei не са коментирали казуса веднага.
Коментари: 0