САЩ утре спира да спазва ядреното споразумение с Русия

Вашингтон дава на Москва половин година да промени решението му

САЩ утре спира да спазва ядреното споразумение с Русия

Снимка: Wikimedia

САЩ утре ще спре да се съобразява с ядреното споразумение с Русия, а до шест месеца официално ще се оттегли от документа, ако Москва не спре да нарушава условията в него. Това обяви американският държавен секретар Майк Помпео, пише Reuters.

Вашингтон може да се откаже да се оттегли от основополагащия пакт за контрол на ядрените оръжия от 1987 г., ако Москва започне да се съобразява с правилата в него, които забраняват на САЩ и Русия да разполагат ракети с малък и среден обсег на европейска територия.

„Русия отказа да предприеме каквито и да било стъпки за връщане към реално и проверимо съобразяване със споразумението. Ще предадем на Русия и третите страни подокумента официално уведомление, че САЩ се оттегля от споразумението, което ще влезе в сила след шест месеца“, заяви Помпео. Той призова Москва да унищожи ракетите, пусковите им установки и придружаващото ги оборудване, за да докаже, че спазва споразумението.

Според някои експерти разпада на ядреното споразумение между САЩ и Русия може да подкопае и другите пактове за оръжеен контрол по света и да ускори ерозията на световната система, целя спиране на разпространенитео на ядрени оръжия.
Коментари: 0