САЩ въвеждат мита на вноса на соларни панели

Печеливши от тази индустрия са онези, които могат да си позволят икономии на разходи в големи мащаби

САЩ въвеждат мита на вноса на соларни панели
1004 ~ 2 мин. четене
САЩ обмислят въвеждането на "защитни" мита за вносни соларни панели. За това са били уведомени останалите 163 държави от Световната търговска организация (СТО), която публикува обявлението. То се възприема като повишаване на залозите в глобалната битка да господство на пазара за този тип продукти.

През последните 5 години индустрията за соларни панели се разрасна много бързо, цените бързо се понижиха и печеливши останаха само онези, които могат да си позволят икономии на разходи в големи мащаби.

За позицията на пазарен лидер се борят САЩ, Китай и Индия, като всяка от страните внимателно следи дали конкурентите ѝ не нарушават правилата на международната търговия. През септември СТО постанови, че Индия нелегално дискриминира американския внос. От своя страна, Делхи отправи оплакване в СТО относно субсидирането на соларните продукти в 8 американски щата.

Способността на САЩ да привличат инвестиции във възобновяеми източници пострада от завоя в енергийната политика от администрацията на президента Доналд Тръмп. Той се върна към подкрепа за изкопаемите горива и това изкара Китай и Индия на върха, твърди доклад на британската одиторска компания "Ърнст енд Янг" от началото на май.

Съгласно правилата на СТО подобни мита могат да се налагат временно за защита на определен сектор от внезапен, непредвиден и нанасящ щети приток на вносни продукти. Въвеждането им, обаче, може да бъде обжалвано от останалите държави в организацията.

Ходът на САЩ не е непосредствено предстоящ, защото в съобщението се казва, че до 22 септември американската комисия за международна търговия ще оцени дали секторът в САЩ "понася сериозни щети" и ако отговорът е положителен, до 13 ноември на Тръмп ще бъде изпратен съответен доклад.
Подкрепи Economic.bg