САЩ затягат правилата за търговия с акции на китайски компании

Причината е липсата на прозрачност на счетоводството на някои публични китайски компании

САЩ затягат правилата за търговия с акции на китайски компании

Снимка: БТА

564 ~ 3 мин. четене

Nasdaq ще постави нови ограничения върху първоначалното публично предлагане на някои чужди компании, което ще затрудни отчасти китайските компании да дебютират на борсата в САЩ, разкриват хора, запознати с въпроса пред Reuters.

Въпреки че Nasdaq няма да цитира конкретно китайски компании в промените, този ход се ръководи до голяма степен от опасенията относно липсата на прозрачност на счетоводството на някои публични китайски компании.

Във време на ескалиращо напрежение между САЩ и Китай по отношение на търговията, технологиите и разпространението на новия вирус, новите ограничения на Nasdaq върху китайските компании представляват най-новата светлина във финансовите отношения между двете най-големи икономики в света.

Миналата година Nasdaq също въведе някои ограничения, насочени към намаляването на малките китайски компании с амбиции да предлагат акциите си на американския фондов пазар. Техните акции често се търгуват с по-малки обеми на ден, защото по-голямата част от тях остават в ръцете на няколко вътрешни лица. Ниската им ликвидност ги прави непривлекателни за много от големите институционални инвеститори, за които Nasdaq се стреми да се погрижи.

Новото затягане на стандартите за регистрация отразява опасенията на оператора на борсата относно някои китайки компании, които търсят възможност да станат публични в САЩ. Миналия месец Luckin Coffee, която бе листната в САЩ в началото на 2019 г., обяви, че вътрешно разследване е показало, че главният оперативен директор и други служители са изфабрикували данните за продажбите.

Според новите правила на Nasdaq компаниите от някои страни, включително Китай, трябва да съберат 25 млн. долара в своето IPO или като алтернатива - поне една четвърт от пазарната капитализация след публикуването им, твърдят източниците на Reuters.

Това е първият път, когато Nasdaq поставя минимална стойност на размера на IPO-то. Промяната ще попречи на няколко китайски фирми, които в момента са регистрирани в Nasdaq, да станат публични. Според данни на Refinitiv от 155 китайски публични компании, регистрирани в Nasdaq от 2000 г. насам досега, 40 са с IPO под 25 млн. долара.

Малките китайски фирми преследват целта да станат публични на американската борса, тъй като това позволява на техните поддръжници и основатели да получават пари в щатски долари, до които не могат лесно да получат достъп заради контрола в Китай. Компаниите също така използват статута си в списъка на Nasdaq, за да убедят кредиторите в Китай да ги финансират и често получават субсидии от китайски местни власти за публична търговия.

Предлаганите правила ще изискват също одиторските фирми да гарантират, че техните международни франчайзи отговарят на глобалните стандарти, посочват източниците. Nasdaq ще провери и одита, извършен от малките американски фирми на отчетите на китайски IPO надежди.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред Fox Business в интервю миналата седмица, че настоява всички китайски компании на американската борса да спазват счетоводните стандарти на САЩ. Ако те не отговарят на изискванията, могат да се обърнат към борсите в Лондон или Хонг Конг.

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) е в десетилетия борба с китайското правителство за проверка на одитите на китайските дружества, листнати в САЩ. Съветът за надзор на счетоводството на публична компания все още не е в състояние да получи достъп до тези критични записи. Проблемите му с качеството на одита в Китай пък набъбват от 2011 г., когато десетки китайски компании, които търгуват на борси в САЩ, бяха обвинени в нередности в счетоводството.

SEC планира да бъде домакин на кръгла маса това лято за компании, одитори, съветници и други страни, които да обсъждат въпроси с IPO на чуждестранни компании и техните счетоводни оповестявания, разкри още един от източниците.

Коментари: 0