Саудитска Арабия пред $39 млрд. бюджетен дефицит

Кралството ще се опита да обуздае публичните разходи за заплати и помощи

Саудитска Арабия пред $39 млрд. бюджетен дефицит
Автор: Стилиян Гребеничарски

Саудитска Арабия е изправена пред бюджетен дефицит на стойност 145 млрд. риала (около 39 млрд. щатски долара) или 5% от БВП през следващата година, съобщават от местното финансово министерство, цитирани от Bloomberg.

За сравнение, за настоящата година отрицателното салдо по публичните финанси на кралството се очаква да е бъде близо три пъти по-малко – 54 млрд. риала. Ниските цени на петрола, формиращ основната част от БВП на Саудитска Арабия, ще предизвикат редица промени във водените бюджетни политики. Ще бъде ограничен ръста на разходите за заплати и помощи, които формират около половината от общата разходна част на бюджета. В същото време правителството ще продължи с инвестициите си в технологии, образование и здравеопазване.

„Бюджетът ще продължи да се фокусира върху сектори, гарантиращи силно и устойчиво икономическо развитие и повишаване на заетостта“, се казва в позицията на финансовото ведомство.

Прогнозата е, че приходите ще са 715 млрд. риала или с над 30% по-малко от тези за 2014 г. Разходите ще бъдат в размер на 860 млрд. риала. Според министъра на икономиката Мохамад ал-Ясер, дефицитът ще бъде попълнен със заемен ресурс и с използване на част от натрупаните резерви. През тази година са изразходени 1,1 трлн. риала, което е с 29% повече от предварително заложените.

По време на деветгодишното си управление, деветдесетгодишният крал Абдула е разпределил рекордна сума за увеличаване на заплатите в публичния сектор, изграждане на пътища, индустриални зони, летища и друга инфраструктура. Инвестициите, финансирани с приходите от петрол целяха икономическо развитие и диверсифициране на стопанството, за да се намали зависимостта му от природните ресурси.    

Въпреки това, проблемите с безработицата и особено младежката остават сериозни. По данни на Международния валутен фонд, през 2012 г. незает е бил близо всеки трети младеж.

Стопанството на кралството вероятно ще остане далеч под очаквания за тази година растеж – 4,3%, като анализаторите прогнозират средно 3,6%. Ръстът все пак ще е по-висок от регистрирания през 2013 г. - 2,7%.

Коментари: 0