Саудитска Арабия търси подкрепа за ответен удар срещу Иран

Рияд се готви да предостави доказателства на Генералната асамблея на ООН за вината на Техеран в атаките

Саудитска Арабия търси подкрепа за ответен удар срещу Иран

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубир говори по време на пресконференция в Рияд

Снимка: БТА

Саудитска Арабия ще се опита да сформира глобален съюз по време на срещата на високо равнище в Ню Йорк тази седмица за съгласувани действия срещу Иран, пише Reuters. Засега обаче нито САЩ, нито другият голям съюзник - Обединените арабски емирства имат твърде малко апетит за военен конфликт в Персийския залив, тъй като това може да завлече и други производители на нефт в него.

Рияд, както и Вашингтон смятат, че Иран е отговорен за въздушните атаки срещу рафинериите в Саудитска Арабия. Техеран обаче отхвърля тези обвинения, а официално отговорността бе поета от йеменското движение „Хути“.

Докато се опитва да изгради коалиция, Рияд се готви да предостави доказателства на Генералната асамблея на ООН, които според нея ще докажат, че Иран стои зад нападението с дронове и ракети на 14 септември. То драстично сви добива на нефт в Саудитска Арабия. Рияд казва, че иранските оръжия са изстреляни от север и че работи за точното определяне на местоположението на атакуващите.

Иран отрече всякакво участие и се ангажира „да отмъсти“ дори на ограничен военен отговор. Техеран разкритикува обвиненията като част от кампания за „максимален натиск“, предприета от президента Доналд Тръмп върху ислямската република. Преди това Вашингтон напусна ядрения пакт от 2015 г. и разшири санкциите срещу Иран, блокирайки почти изцяло износа на нефт.

Рияд иска да види по-наказателни действия от страна на международната общност.

Тази атака е преломна точка. Саудитска Арабия ще повдигне въпроса за това, че е пагубен удар и продължителна заплаха за световната икономика“, заяви арабски източник пред Reuters в неделя. Ако Саудитска Арабия може да докаже bez съмнение, че Иран стои зад атаката, тогава световните сили биха могли да упражняват своето влияние - техния натиск, техните търговски инструменти, отдръпвайки Иран назад от неговата политика за вървене по ръба, каза източникът.

Преди Общото събрание на ООН Рияд казва, че иска мирна резолюция, но ако разследването докаже, че ударът идва от Иран, „това ще се счита за акт на война“.

В Техеран иранският президент Хасан Рухани заяви в неделя, че ще представи на Общото събрание план за „създаване на сигурност“ в Персийския залив в сътрудничество с други регионални държави, без да предоставя допълнителни подробности.

Конкретните доказателства за отговорността за последната атака с дронове вероятно ще бъдат от решаващо значение за преодоляване на резервите на европейските и други сили, които до голяма степен не са склонни да се присъединят към ръководената от САЩ коалиция за морска сигурност след атаките на танкери през май и юни във водите на Персийския залив. Техеран отрече да е участвал в тези удари.

„Атаката от 14 септември беше голяма ескалация, има ясен проблем. Но е истинска дилема как да реагираме, без да ескалираме по-нататък“, казва западен дипломат. „Все още не е ясно какво иска да направи САЩ.“, добавя той.

Франция, която се опитва да спаси ядрената сделка, след като Иран намали своите ангажименти, настоя за деескалация. Китай и Русия, които имат право на вето в Съвета за сигурност, предупредиха да не се причислява вина без представяне на доказателства.

Има разделения сред арабските държави в Персийския залив. Рияд и неговите съюзници са заключени в спор с Катар, който разби военния, политическия и икономически съюз в Персийския залив.

Разлики се появиха и между съюзниците Рияд и Абу Даби, основният партньор на Саудитска Арабия във военните коалиции, воюващи в Йемен, след като ОАЕ намали участието си във войната през юни и смекчи тона си към Иран.

Съединените щати също са изпратили смесени сигнали.

Тръмп, който нареди повече санкции срещу Иран и одобри изпращането на американски войски за засилване на саудитската отбрана, първоначално обяви, че Вашингтон е „готов за стрелба, след което каза, че има варианти, които изключват войната. Държавният секретар Майк Помпео заяви в четвъртък, че САЩ се стремят да създадат коалиция за постигане на мирна резолюция.

Пентагонът заяви в петък, че ще изпрати повече войски в Саудитска Арабия и ще ускори доставката на военна техника в Саудитска Арабия и ОАЕ, след като ударът разкри сериозни пропуски в саудитските противовъздушни отбрани.

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че присъствието на чужди сили в региона ще създаде несигурност при доставките на петрол и корабоплаването.

„Съмнявам се, че някой има апетит за пряк сблъсък между САЩ и Иран“, каза Барбара Лийф пред Reuters, която беше посланик на САЩ в ОАЕ между 2014 и 2018 г., а сега е старши сътрудник във Вашингтонския институт за политика в Близкия Изток.
Коментари: 0