Сделка за Brexit е възможна до октомври

Това е мнението на германския външен министър, който коментира подновените днес преговори

Сделка за Brexit е възможна до октомври

Снимка: БТА

Целта за постигане на споразумение между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите отношения между до октомври е амбициозна, но постижима. Това заяви германският външен министър Хайко Маас във вторник, цитиран от Reuters.

„Споразумение въз основа на Политическата декларация е спортно, но все пак възможно“, казва той в изявление.

Двете страни подновяват днес преговорите, докато времето до поставения краен срок – 31 декември, изтича.

Последният кръг от преговори се проведе в рамките на три дни в Лондон, като безизходицата в ключови области предизвиква опасения за крайния резултат.

След като пандемията от коронавируса се комбинира с безкомпромисните позиции на двете страни и спря напредъка, Лондон и Брюксел започнаха миналия месец пет седмици засилени преговори.

Премиерът Борис Джонсън през юни заяви, че разговорите могат да приключат още през този месец.

Но няколко срещи лице в лице оттогава донесоха твърде малко признаци за компромис и двете страни остават далеч една от друга по различни въпроси, като са останали само два допълнителни кръга от преговори.

Великобритания твърдо отказва да удължи преходния период и настоява, че няма да позволи на преговорите да се „завлекат“ към края на годината.

„Все още съществуват значителни различия по редица важни въпроси“, заяви вчера официалният говорител на Джонсън, като визира по-специално достъпа на ЕС до риболовните води на Обединеното кралство.

Коментари: 0