Седем български екипа сред топ 100 иновационни лидери в Европа

New Europe 100 събира иноватори

Седем български екипа сред топ 100 иновационни лидери в Европа

Снимка: Economic

New Europe 100 подкрепя иновациите в Централна и Източна Европа, като идентифицира и изготвя класация на 100 отличени иноватори. Организатори на инициативата са Res Publica в сътрудничество с Google, „Файненшъл Таймс” и Фондация Вишеградски Фонд, както и други организации от Централна и Източна Европа.

Сто от най-иновативните личности и екипи, които са се включили в мрежата тази година бяха обявени в София, вчера, 23-ти ноември. Паралелни събития бяха организирани от регионалните иноватори в мрежата на New Europe 100, в Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Сред финалистите тази година отбелязваме 7 проекта и лидери от България, които представляват доста различни сектори. Това са Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров – съоснователи на MClimat, система за енергоспестяване и управление на дома. Александър Найденов, създател на PaperHive, онлайн хъб за споделено работно пространство, в услуга на изследователи, които желаят да споделят ресурсите докато четат сложни текстове. Роси Митова – основател на Farmhopping, платформа за търговия, свързваща производител с краен клиент. 

 

1.            Димитър Димитров, Tickey

2.            Анита Класанова, Roobar

3.            Цани Събев, Любомир Янчев, Благовест Димитров, MClimate

4.            Йоана Колева, Ива Цолова, Антон Гаврилов, Jamba

5.            Роси Митова, Farmhopping

6.            Александър Найденов, PaperHive

7.            Невен Боянов, DIVA CARE

 

Сред участниците от други държави има иноватори, които създават електронни галерии с архиви, противопоставят се на изхвърлянето на храна, преоткриват класическото изкуство и разказват истории с помощта на новите технологии.

Според организаторите екипните проекти са знак, че бъдещето и успехът на иновациите зависи от качеството и активното участие в мрежата за сътрудничество – просперитетът зависи от умението за взаимодействие с други хора. Целта на New Europe 100 е да изгради мрежа от иноватори в Централна и Източна Европа, която да осигурява взаимопомощ, а от там и развитие на идеите.

„Res Publica в сътрудничество със своите партньори желае да подпомогне взаимодействието, така че сборът от индивидуалния им успех да се превърне в една по-мащабна глобална история.“, заяви Войчех Прибилски, Председател на фондация Res Publica, която инициира проекта. 

„Фокусът на тазгодишното издание е как „отборната игра“ при иновациите се превръща в устойчив двигател на растежа в дигиталната икономика. Всичко това е базирано на мрежа от контакти и регионално сътрудничество. Глобалният успех на нашия регион може да бъде подпомогнат от координирани технологични усилия, споделено познание и опит. Важно е също регионът на Централна и Източна Европа в едно да преследва интересите си и да подкрепя ръста на иновациите, голямата амбиция и експерименталния дух на иноваторите, които смело поемат големи рискове.“, заяви Марта Послад, Директор публични политики и връзки с правителствата за ЦИЕ в Google.        

„Целта на New Europe 100 е да консолидира усилията на иноваторите, които работят в ЦИЕ, да направи възможно сътрудничеството и развитието – Много е вдъхновяващо да открием на локално ниво в Централна Европа толкова много иноватори и лидери. Това е четвъртото издание на класацията New Europe 100, която доказва именно това. Още от началото на тази инициатива вярваме, че е от огромно значение иновативните идеи да се поставят в центъра на регионалното сътрудничество. Убедена съм, че колкото повече инвестираме в партньорство с лидерите в иновациите, толкова по силен и проспериращи ще бъдат нашите общества и регион.“, заяви Беата Яжевска, изпълнителен директор на Международния Вишеградски фонд.

Списък с финалисти от предходни издания можете да откриете тук: www.ne100.org, а новини за инициативата чрез LinkedIn, Facebook, Twitter.

Коментари: 0