Седмицата стартира под знака на мечките и в Европа, и в САЩ

Непотвърдена информация гласи, че Китай иска още един кръг преговори преди финализиране на първа фаза от сделката със САЩ

Седмицата стартира под знака на мечките и в Европа, и в САЩ

Снимка: БТА

Седмицата стартира под знака на мечките и в Европа, и в САЩ, като отново двигател на движението на пазарите бяха притеснения относно търговските преговори между САЩ и Китай. Индустриалният Dow Jones се раздели с 0.11 на сто, широкият S&P 500 – 0.14%,  а технологичният Nasdaq – 0.1%. 

По непотвърдена от Белия дом информация Китай иска да бъдат проведени още един кръг търговски преговори преди финализирането на първата фаза от сделката, договорена в края на миналата седмица. Очаква се Китай да купи американска земеделска продукция в размер на между 40 и 50 млн. долара и да разследва  опасенията на Вашингтон за присвояване на интелектуална собственост. В замяна САЩ се съгласиха да отложат въвеждането на нови мита.

Ентусиазираните думи на Тръмп в Twitter обаче се разминават с далеч по-хладното определение на Пекин, която дори не споменава думата „сделка“ при описването на резултата от преговорите. На фона на разпродажбите на фондовия пазар златото поскъпна до 1492 долара за тройунция.  

Акценти днес

Данни за безработицата – Великобритания 

Във вторник ще разберем има ли промяна на нивото на безработицата във Великобритания. Според прогнози на анализатори не се очаква промяна от досегашните 3.8%.

ZEW Survey

Във вторник на обяд германският Център за европейски икономически изследвания (ZEW) ще изнесе данни за Индекса за икономическите очаквания. Стойности над нулата показват оптимизъм и биха дали положителен тласък на еврото и обратното – прогнозите за понижение биха потопили единната валута. Предвид негативните данни от предходния период и дори по-негативните очаквания за настоящия, очакваме отслабване на основния конкурент на долара и засилена волатилност. 

Финансови отчети – Q3, 2019

Днес предстои някои банкови гиганти като  Citigroup, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase и Wells Fargо да представят отчетите си, като в навечерието на сезона на финансовите отчети според анализатори много от компаниите в състава на S&P 500 ще отчетат по-ниска печалба.

Инструмент на фокус

Ford Motor Co. - Дневна  

Акциите на Ford продължават с движението си под 50-дневната средна в рамките на низходящ канал. Гаповете не са изненада в графиките на компанията, като след последния отпреди два дни, котировките се задържаха в близост до цената на отваряне на предходния ден, записвайки успешен пробив. Възможно е слабо поскъпване до пълзящата средна, но в по-дългосрочен план очакваме цената на Ford да продължи да пада, поради която всяко поскъпване може да се използва за продажба на по-високи цени. 

GBP/USD – Дневна 

Силен импулс, породен от положителни за Великобритания новини относно Брекзит, изпрати лирата за кратко до над 200-дневнта пълзяща ЕМА. Вчера котировките отстъпиха леко, но останаха над 100-дневната ЕМА. Индикаторът MACD отбеляза възходящо пресичане в положителна територия и е възможно спадът от вчера да бъде последван от нова атака на 200-дневната експоненциална средна. При този сценарий цел ще бъде нивото около 1,2750-1,2800. При продължаване на спада ще имаме атака на 100- и 50-дневните средни, като пробив под тях би изпратил валутната двойка до формираната подкрепа от септември насам. 

Oil US – Дневна

Течното злато претърпя доста труден месец септември и след изчерпване на енергията на мечките сега бенчмаркът ще се възползва от атака на подкрепата от 2019 година, която сега се явява съпротива след пробива й в последните дни на септември. Вчера щатският петрол отново поевтиня, но индикаторът Стохастик сигнализира за импулс на купувачите, поради което е възможно скорошно поскъпване. До образуване на нова посока на движение препоръчваме търговия с по-малки обеми и анализ на нискочестотна графика.

S&P 500 – Дневна 

Широкият индекс, приеман за измерител на щатската икономика, губи инерция през последните два месеца, след като в края на юли достигна абсолютен връх. Новите локални максимуми не успяват да се задържат над 3000 пункта и след последните няколко доста силни сесии за индекса, вчера той записа червена свещ. Въпреки това осцилаторът MACD записва възходящо пресичане малко под кота нула и е възможно да станем свидетели на нова атака на върха. При всички положения препоръчваме краткосрочни позиции на инвеститорите с пласирани стоп и лимит поръчки предвид тенденцията за силно волатилен край на годината.

Коментари: 0