3 седмици за Испания и Португалия да се справят с дефицита

Двете държави превишават значително европейските фискални норми

3 седмици за Испания и Португалия да се справят с дефицита

Европейската комисия дава на Испания и Португалия още 3 седмици, за да вземат мерки за коригиране на прекомерния им бюджетен дефицит и да избегнат финансови санкции, заяви пред Reuters източник, запознат с разискванията в ЕС.

Според него Европейската комисия ще заяви на днешното заседание на еврокомисарите, че двете страни не предприемат ефективни мерки за противодействие на прекомерните си дефицити, но все още могат да избегнат предложение за санкции.

Комисията най-вероятно ще даде срок на Испания и Португалия до 27 юли да предложат ефективни противодействия, за да могат да избегнат финансови наказания, каквито предвиждат законите на ЕС (макар никога да не са прилагани).

Това ще бъде временен компромис между „фискалните ястреби“, начело с Германия, и шампионите на бюджетната гъвкавост, които настояват за по-голяма свобода на действие в период на вял растеж, висока безработица и все по-голяма подкрепа за антиевропейски партии.

Италианският премиер Матео Ренци миналата седмица открито призова да не бъдат глобявани Португалия и Испания, докато управителят на германската централна банка Йенс Вайдман прикани да не се разхлабват бюджетните правила на ЕС, макар че вотът на Великобритания за напускане на ЕС може да се отрази негативно на растежа в целия ЕС през идните години.

През 2015 г. бюджетният дефицит на Испания достигна 5,1% от БВП – много над целевия праг от 3 на сто и над целта, която й беше поставила комисията да сведе показателя до 4,2 на сто.

Бюджетният дефицит на Португалия миналата година беше 4,4 на сто от БВП, докато целта беше той да бъде понижен под 3%.

През май Брюксел реши да отложи за 5 юли решението си дали да санкционира, или не Лисабон и Мадрид. Според информирани източници мненията в Комисията доста се различават.

Решението на ЕК трябва да бъде одобрено след това от европейските министри на финансите на заседание в Брюксел на 12 юли.

Друг европейски представител заяви пред Reuters, че Комисията би искала да прояви снизходителност към двете страни, ако те покажат, че овладяват ситуацията. „Трябва да накажем миналите им грехове, но с поглед към бъдещото им изкупление“, посочва източникът.

Коментари: 0