Унгария прави референдум заради бежанците

Той ще се проведе на 2 октомври

Унгария прави референдум заради бежанците

На 2 октомври 2016 г. в Унгария ще се проведе референдум относно приемането на бежанци според задължителните квоти на ЕС, предава унгарската телевизия ATV, позовавайки се на сайта на президентската администрация.

Ройтерс уточнява, че след решението на британците да напуснат ЕС унгарските власти все повече бързат да проведат антибежански референдум. Унгарският президент Янош Адер потвърди днес датата на планирания в страната референдум.

Премиерът Виктор Орбан обяви по-рано тази година, че правителството ще инициира референдум относно задължителните квоти за прием на бежанци. „Искате ли ЕС да предвиди задължителното въвеждане на неунгарски граждани в страната без съгласието на парламента?", гласи въпросът на планираното допитване.

Унгарското правителство реагира остро на въведените през септември 2015 г. в ЕС задължителни квоти за преразпределяне на мигранти.

Според унгарския министър-председател квотите ще преначертаят етническата, културната и религиозната карта на Унгария и Европа, пише в. „Стандарт”.

"Ходът на правителството е в отговор на общественото мнение. Ние смятаме, че въвеждането на квоти за преразпределяне на бежанци и имигранти без подкрепата на гражданите е равносилно на злоупотреба с власт", уточни през февруари Орбан.

Коментари: 0