Мисията успешна: спътникът Джуно в орбита около Юпитер

Вижте какво предстои

Мисията успешна: спътникът Джуно в орбита около Юпитер

Космическият спътник на NASA Джуно, завърши петгодишното си пътуване с успешно влизане в орбита около Юпитер. Следващите 20 месеца той ще обикаля около най-голямата планета в Слънчевата система, за да разбере как и къде се е формирала, съобщава Reuters.

„Там сме. В орбита сме. Завладяхме Юпитер.”, казва в изявление главният учен на мисията Скот Болтън.

Джуно ще прекара следващите три месеца позиционирайки се така, че да започне да изследва какво се намира под гъстите облаци на Юпитер и да изучи невероятно мощното му магнитно поле.

Обикаляйки в елипсовидна орбита около планетата, Джуно ще търси данни за гъсто вътрешно ядро и ще измери колко вода има в атмосферата – това ще покаже на какво разстояние от Слънцето се е образувала планетата.

Юпитер е повлиял върху позицията и развитието на останалите планети, включително и Земята, а също така и върху еволюцията на живота.

„Въпросът, който съм си задавал цял живот и на който се надявам да получа отговор, е „От къде сме дошли?” Това за мен е основополагащо.”, казва Болтън.

Юпитер обикаля около Слънцето от пет пъти по-далечно разстояние от Земята, но това може да е започнало на различно място, размествайки останалите планети, докато се е движил през космоса.

Гравитацията на Юпитер е изключително силна, а това успява да отклони много астероиди, летящи към Земята и другите планети.

Спътникът, който беше изстрелян от Флорида преди пет години, трябваше да се позиционира правилно, да запали двигателите си в точния момент, а те да работят в продължение на 35 минути. Така Джуно се превърна във втория спътник, влязъл в орбита около Юпитер. Ако нещо се беше объркало, Джуно щеше само да премине покрай Юпитер, без възможност да завърши мисията си, струваща един милиард долара.

Движейки се през космоса с невероятните 257 000км/ч, Джуно започна рискованата маневра в 11:18ч източно американско време.  Уредите му ще бъдат пуснати за тест на 27 август. Тогава ще бъде и в позиция за първите снимки отблизо на Юпитер.

Галилео е другият спътник, изпратен от Земята, който някога е обикалял около Юпитер, а самата планета е обикаляна от около още 67, известни на учените, луни. Болтън казва, че Джуно може да открие още.

Но рисковете за Джуно не са отминали. Апаратът ще обикаля в елиптична орбитa на 4800 км от облаците на Юпитер и от вътрешна страна на радиационния му пояс. Компютрите и другите инструменти се съхраняват в 180-килограмовтитаниева обвивка. Но по време на своите 37 обиколки около Юпитер, те ще бъдат изложени на радиация, еквивалентна на 100 милиона дентални рентгенови снимки, казва Бил МакАлпин, мениджър по контрола на радиацията за мисията.

Джуно, който е построен от Локхийд Мартин, се очаква да работи следващите двадесет месеца. След края на последната си обиколка, той ще потъне в атмосферата на Юпитер, където ще се разбие и изпари.

Точно както Галилео, който обикаляше Юпитер в продължение на осем години, преди да се разбие през 2003 година, смъртта на Джуно е програмирана така, че да не зарази океаните на Европа, една от луните на Юпитер, с микроби от Земята. Луната Европа е цел на бъдещи изследвания за търсене на извънземен живот. 


Коментари: 0